Gazete Vatan Logo

Devlet yıkmak istiyor ama...

Devletin yıkım kararı çıkardığı, TÜBİTAK’ın desteklemeyi reddettiği ve projenin mimarı Sevan Nişanyan’ın hapsedildiği Matematik Köyü’ne dünyaca ünlü matematikçilerden destek geldi.

Devlet yıkmak istiyor ama...

Taraf gazetesinden Billur Özgül'ün haberine göre, sürekli yıkım kararları ile gündeme gelen Şirince’deki Nesin Matematik Köyü’ne dünyaca ünlü matematikçilerden destek geldi. Matematikçiler aldıkları ödülü köye bağışlayacaklarını açıkladı.


Devletin yıkım kararı çıkardığı, TÜBİTAK’ın desteklemeyi reddettiği ve projenin mimarı Sevan Nişanyan’ın hapsedildiği Matematik Köyü’ne dünyaca ünlü matematikçilerden destek geldi. Alex Wilkie, Sergei Starchenko ve Kobi Peterzil, yüksek prestijli matematik yarışması Karp’tan aldıkları ödülü Ali Nesin’in Şirince’deki matematik köyüne bağışlayacaklarını açıkladı. Matematikçiler Nesin’e gönderdikleri mesajda “Henüz köye gelmedik ama yaptıklarını hayranlıkla izliyoruz” dedi.

Ödülü köye bağışlayacaklar

Dünyaca ünlü matematikçilerin katıldığı ve beş yılda bir düzenlenen Karp Ödülü’nü Alex Wilkie, Sergei Starchenko ve Kobi Peterzil kazandı. Bu ödülü alan matematikçilere sembolik olarak kişi başı 750 dolar verilecek. Matematikçiler ise kazandıkları bu para ödülünü, Ali Nesin’in kurduğu Matematik Köyü’ne bağışlayacaklarını açıkladı.



Dünyaca ünlü isimlerin böyle bir ödülü Matematik Köyüne bağışlamalarından kıvanç duyduğunu belirten Matematik Köyü’nün kurucusu Ali Nesin, “TÜBİTAK ve devlet bizleri desteklemezken dünyaca ünlü matematikçilerden böyle bir destek almak bizi çok mutlu etti” şeklinde konuştu.

Halk hep destek verdi

Türkiye’deki makamlardan destek göremediklerini aktaran Ali Nesin sözlerine şöyle devam etti:

“Aksine köyün mimarı Sevan Nişanyan’ı kaçak inşaattan dolayı hapse attılar. 2007’den beri her yıl köy içerisinde bulunan birkaç binaya İzmir İl Özel İdaresi’nden yıkım kararı ve para cezası geliyor. Anlaşılmayan şu ki, kaçak inşaata bayıldığımızdan kaçak inşaat yapmadık, izin vermedikleri için mecbur kaldık. Kamu yararıyla bürokrasi arasında kamu yararını seçtik. Bu köyün büyümesi için ben evimi bile sattım. Halk bu projeye hep destek verdi. Bu köye gelen öğrenciler de veliler de buradan memnun ayrıldı. Ancak bu projeyi geliştirmek ve ayakta tutmak için TÜBİTAK yardım etmemek için elinden geleni yaptı.”

Matematik Köyü

Matematik alanında faaliyet gösteren bir eğitim ve araştırma kurumu Nesin Matematik Köyü, İzmir Selçuk’taki Şirinci köyüne 1 km uzaklıkta bulunuyor. Nesin Vakfı’na ait 55 dönümlük bir arazisi üzerine Mayıs 2007’de kuruldu. Köyde bilimsel ve eğitim amaçlı matematik veya matematiğe bağlı bilimlerle ilgili çalıştaylar, dersler, seminer ve kamplar düzenleniyor. İlköğretim düzeyinde eğitimlerden ileri seviyede araştırmalara kadar her türlü matematiksel etkinlik yer alabilmekte ve lise öğrencilerine matematik dersleri veriliyor.