Gazete Vatan Logo

Devlet parasını saçacak değiliz

Bakan Özhaseki, belediyelerin ‘siz bize parayı verin, gerisine karışmayın’ anlayışından rahatsız olduğunu belirterek, “Bu devletin parası göl değil, etrafa da saçacak halimiz yok” dedi.

Devlet parasını saçacak değiliz

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, bakanlık koltuğuna oturduktan sonraki ilk röportajında şehircilikteki yeni vizyonu açıkladı. Şehirciliğin içinde bulunduğu durumu, “Türkiye’de sağlıksız ve kimliksiz kentler var” şeklinde değerlendiren Özhaseki, şehirlerin büyümesi ve gelişmesi için farklı bir anlayış gerektiğini söyledi.

“Eğer şehirler yaşanabilir şehirlerse insanlar çok mutlu oluyor. Değilse, hem çok mutsuz oluyorlar hem de güne çok negatif bir enerjiyle başlıyorlar” diyen Mehmet Özhaseki, yeni dönemde kamu kaynaklarına sahip çıkacakları mesajı da verdi. Özhaseki, şehircilikteki mevcut tablo ve hedeflerine ilişkin şu görüşleri dile getirdi:

Kimliksiz kentler var

“Türkiye’deki şehirciliği değerlendirecek olursak, istisnalar hariç, sağlıksız ve kimliksiz kentler var. Sağlıksız kentler diyerek, alt yapısı tamamen bitmemiş, standartlara tamamen uymamış, Allah korusun en ufacık bir depremde bir çok binanın, alt yapının yok olacağı bir yapıdan bahsediyorum. Kimliksiz kentler ise insanlarımızın değerlerini yaşatan, onu anımsatan, gösteren bir silüetin, kimliğin hakim olduğu bir şehirden de bahsetmek çok güç.”

Haberin Devamı

Bakan Mehmet Özhaseki, yeni dönemde hedeflerini, insan odaklı şehirler inşa etmek, kültür ve medeniyet tasavvurundan kopmadan her şehrin kimliğine sahip çıkmak ve yerel yönetimlerle omuz omuza güzel şehirler inşa etmek olarak açıkladı.

Yerli yerinde proje başımızın üstünde

Belediye başkanlarının, “devlet bize para versin, biz o parayla bir şeyler yapalım” anlayışının kendisini belediye başkanlığı yaptığı dönemden bu yana rahatsız ettiğini dile getiren Bakan Özhaseki, şöyle devam etti: “Böyle bir şey o şehirleri ayağa kaldırmaz. Bundan sonra bakanlık tarafında da bu yönü tercih edeceğim. Elbette kredilendirme tarafı İller Bankasında olabilir. O ayrı... Ama ‘siz bize parayı verin, gerisine karışmayın.’ Hayır, öyle bir şey yok. Bu devletin parası göl değil, etrafa da saçacak halimiz yok. Yerli yerinde proje görürsek, başımızın üstüne alıp taşırız. Ama parayı verip, arkasından hiç takip etmemek gibi bir şey asla olmayacak.”

Haberin Devamı