Gazete Vatan Logo

Devlet memurunun yeşil pasaport hakkından kardeşleri de yararlanabilir mi? Şartları neler?

Yeşil pasaport olarak bilinen hususi damgalı pasaport, internette sıkça araştırılan konulardan bir tanesi. Özellikle memurlar, ailelerinin bu haktan yararlanıp yararlanamayacağını merak ediyor. Peki 5682 sayılı Pasaport Kanununun 14/A maddesinde yeşil pasaport olarak bilinen hususi damgalı pasaport hakkından kimler yararlanabilir? İşte detaylar…

Devlet memurunun yeşil pasaport hakkından kardeşleri de yararlanabilir mi? Şartları neler?

Yeşil pasaport olarak bilinen hususi damgalı pasaport hakkı, memurların sık sık merak ettiği bir konu. Memurlar, kendi yeşil pasaport hakkından aileleri ya da akrabaları yararlanabiliyor mu? sorusuna internette araştırma yaparak cevap arıyor. Yeşil pasaport olarak bilinen hususi damgalı pasaport hakkından kimlerin yararlanabileceği 5682 sayılı Pasaport Kanununun 14/A maddesinde belirtiliyor. Peki Devlet memurunun yeşil pasaport hakkından kardeşleri de yararlanabilir mi? Şartları neler? İşte konuyla ilgili ayrıntılar…

5682 sayılı Pasaport Kanununun 14/A maddesinde yeşil pasaport olarak bilinen hususi damgalı pasaport hakkından kimlerin yararlanabileceği belirtilmiştir.

Madde hükmüne göre;

- Birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandıgı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri ile birinci derece kadro ile emekliliğe hak kazanmıs, olan belediye başkanları ile bunlardan emeklilik veya çekilme sebebiyle görevden ayrılmış olanlara,

Haberin Devamı

- İl ve ilçe belediye başkanlarına, görevleri süresince,

- Baro levhasına yazılı olan ve en az on beş yıl kıdemi bulunan avukatlara,

- Yıllık ortalama ihracat değerlerine göre yapılan sınıflandırmada; son üç, yılda yıllık ortalama ihracat tutarı Cumhurbaşkanının belirleyeceği değerin üzerinde olan firma yetkililerine dört yıl süreyle hususi damgalı pasaport verilebilmektedir.

MEMUR EŞİ VE ÇOCUKLARININ YEŞİL PASAPORT ALMA HAKKI VAR MI?

Eşleri ve Birlikte yaşadıkları 25 yaşını geçmeyen, evli ve iş sahibi olmayan, öğrenim gören çocukları ile 25 yaşını geçse bile sürekli bakıma muhtaç, evli ve iş sahibi olmayan engelli çocuklar da hususi damgalı pasaport alabilmektedir.

DEVLET MEMURUNUN YEŞİL PASAPORT HAKKINDAN KARDEŞLERİ DE YARARLANABİLİR Mİ?

Bu itibarla hususi damgalı pasaport alma hakkı bulunan kamu görevlilerine bağlı olarak bunların anne, baba ve kardeşlerine yeşil pasaport verilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Haberin Devamı

YEŞİL PASAPORT NEDİR?

Yurt dışına çıkan kişilerin adını sıkça duyduğu Hususi Damgalı Pasaport olarak bilinen yeşil damgalı pasaport, kişilerin diplomatik ve mesleki konumlarına göre farklılaşan pasaport çeşitleri arasında yer alan ve bazı avantajlara sahip, dış kapağı yeşil olan pasaport türüdür. Devlet memurları arasında bir, iki ve üçüncü derece kadrolarda bulunan kişiler ve çeşitli kamu görevinde bulunan kişilerin şartları karşılayan yakınları tarafından alınabilen hususi pasaport olarak bilinen yeşil pasaport başvurusunda bulunacak olanların bazı şartları yerine getirmesi gerekiyor. İşte, yeşil pasaport hakkında bilinmesi gerekenler.

YEŞİL PASAPORT KİMLERE VERİLİR?

Birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri ile birinci derece kadro ile emekliliğe hak kazanmış olan belediye başkanlarına, diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu üyeleri için, T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilme ve emekli keseneklerinin bu derecelerden kesilmesi şartı aranmaz. Bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu nevi pasaport verilir.

Haberin Devamı

İl ve ilçe belediye başkanlarına, görevleri süresince hususi damgalı pasaport verilir. Hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine de aynı nevi pasaport verilir. Hususi damgalı pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine başkası ile evlenmemiş ise aynı neviden pasaport verilmesi mümkündür. Hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların ergin olmayan veya ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşının ikmaline kadar, yine ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan, aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal engellerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocuklarına da hususi damgalı pasaport verilir.

Haberin Devamı

Yıllık ortalama ihracat değerlerine göre yapılan sınıflandırmada; son üç yılda yıllık ortalama ihracat tutarı Bakanlar Kurulunun belirleyeceği değerin üzerinde olan firma yetkililerine, Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile; Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamaları kaydıyla, Bakanlar Kurulunca belirlenen esaslara göre iki yıl süreyle hususi damgalı pasaport verilebilir.