Gazete Vatan Logo

Devlet KHK ile BKİK'ya da el koydu

ANKARA - Hükümetin, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarma yetkisinin son gününde yaptığı düzenlemeler, kamu yönetiminde tozu dumana kattı. KHK’ların bir tür “Torba Kanun” içeriğinde düzenlenmiş olması nedeniyle bir KHK ile, onlarca kurumla ilgili önemli düzenlemeler getirildi. Önceki gün Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan ‘AB Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına dair Kanun Hükmünde Kararname’den onlarca kamu kurum ve kuruluşunda düzen değişikliği yaratacak hükümler çıktı.

Söz konusu KHK’nın 57. maddesiyle Kamu İhale Kurulu’ndaki tüm başkan yardımcıları, baş hukuk danışmanları ve daire başkanı unvanlı görevlerde bulunanlar önceki gün itibarıyla görevden alındı. Bu kadrolarda görev yapanlar, aynı madde ile müşavir kadrosuna dahil edildi. Ayrıca, Kamu İhale Kurulu’ndaki başkan yardımcıları artık kurul kararıyla değil, bakan tarafından atanacak. Böylece ilgili bakan, bağımsız kurulun karar yetkisini de kendisine almış oldu. Söz konusu maddeyle Kamu İhale Kurulu üye sayısı 10’dan 9’a düşürülürken, kurul üyelerinin görev süreleri de 5 yıldan 4 yıla çekildi.

KHK’nın yayınlandığı önceki gün itibarıyla TSE’de Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcısı, 1. Hukuk Müşaviri, Daire Başkanı, Merkez Başkanı, Başkanlık Müşaviri, Genel Sekreterlik Müşaviri ve Grup Başkanı kadrolarında bulunanların görevleri sona ermiş sayıldı. Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcısı, 1. Hukuk Müşaviri, Daire Başkanı, Merkez Başkanı, Başkanlık Müşaviri ve Genel Sekreterlik Müşaviri kadrolarında bulunanlar müşavir kadrolarına, Grup Başkanı kadrolarında görev yapanlar uzman kadrolarına hiçbir işleme gerek kalmaksızın atanmış sayıldı.

KHK’yla TOKİ’yle ilgili de bir kritik düzenleme yapıldı. Başkan dışındaki personelin Çevre ve Şehircilik Bakanı tarafından atanmasına ilişkin düzenleme yapıldı. Buna göre, TOKİ Başkanı müşterek kararname ile atanmaya devam edilecek.

TRT’de emekliye yüksek tazminat

Hükümetin KHK’yla getirdiği bir değişiklik de TRT’de yaşandı. TRT’de mevcut kadroların kurumdan ayrılmaları için emekliliği gelmiş ya da az kalmış personele, hemen emekli olması halinde tazminatları daha fazla ödenecek. Düzenmeyle, KHK’nın yayınlanmasından itibaren bir ay içinde emeklilik başvurusunda bulunurlarsa, emekli ikramiyeleri yüzde 25-40 oranlarında fazla ödenecek. Buna göre, emekli ikramiyeleri “yaş haddinden emekliliğine bir yıldan daha az süre kalanlar hariç olmak üzere, yaş haddinden emekliliğine en fazla 3 yıl kalanlar için yüzde 25”, “yaş haddinden emekliliğine 3 yıldan fazla 5 yıldan az kalanlar için yüzde 30”, “yaş haddinden emekliliğine 5 yıl ve daha fazla kalanlar için yüzde 40” fazlasıyla ödenecek.

Haziran’da yapılan düzenlemeyle memuriyet yaşının 35’e çekilmesine dönük uygulama ise Başbakanlık’ta görev yapacak uzman kadrolarına alınacaklar için de düzenlendi. Buna göre, Başbakanlık uzmanı olabilmek için sınavı kazananlar ve uygun görülenler için aranan “sınavın yapıldığı yılın Ocak ayının ilk gününde 30 yaşını doldurmamış olmak” koşulu “35 yaşını doldurmamış olmak” şeklinde değiştirildi.

Haberin Devamı