Gazete Vatan Logo

Devlet Hastanelerinde implant yapılıyor mu? SGK diş tedavisi ve implant ücretlerini karşılıyor mu? 2020 SGK diş tedavisi uygulamaları neler?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte diş hastalıklarının tedavisinde de yeni yöntemler geliştirilmeye başlandı. Son dönemlerde ise ki kemik içi implant uygulamaları tercih edilen bir tedavi yöntemi. Devlet üniversitelerine bağlı hastaneler ve diş hekimliği fakültelerinde gerçekleştirilecek implant tedavilerinin ise SGK tarafından karşılanıp karşılanmayacağı merak ediliyor. Peki Devlet Hastanelerinde implant yapılıyor mu? SGK diş tedavisi ve implant ücretlerini karşılıyor mu? 2020 SGK diş tedavisi uygulamaları neler? İşte detaylar…

Devlet Hastanelerinde implant yapılıyor mu? SGK diş tedavisi ve implant ücretlerini karşılıyor mu? 2020 SGK diş tedavisi uygulamaları neler?

Vatandaşlar, devlet üniversitelerine bağlı hastaneler ve diş hekimliği fakültelerinde gerçekleştirilecek implant tedavilerinin ise SGK tarafından karşılanıp karşılanmayacağı merak ediyor. Bilindiği üzere SGK, sağlık giderlerini karşıladığı sigorta kapsamındaki kişilerin diş tedavisini, yalnızca sözleşmeli resmi sağlık kurum ve kuruluşlarında gerçekleşmesi halinde ve kişinin sağlığı açısından mutlaka yapılması gereken, lüks olarak değerlendirilmesi mümkün olmayan tedavileri karşılıyor. Peki Devlet Hastanelerinde implant yapılıyor mu? SGK diş tedavisi ve implant ücretlerini karşılıyor mu? 2020 SGK diş tedavisi uygulamaları neler? İşte konuyla ilgili merak edilenler…

2010 yılında Resmi Gazete'de yayımlanarak kamuoyu ile paylaşılan Sağlık Uygulama Tebliği usul ve esasları gereğince SGK, aşağıda yer alan hususlara bağlı olarak kişilerin implant tedavilerinin masrafını karşılar. Bu hususlar şu şekilde:

Diş tedavileri sırasında; altın, platin, paladyum+platin, irrudyum+platin, iropal gibi kıymetli madenler ile argenco 23, bego gold EWL ve polliag-M gibi bileşiminde kıymetli maden bulunan maddelerin bedelleri ödenmez.

Haberin Devamı

Kemik içi implantların bedelleri ödenmez.

Yukarıdaki maddeye istinaden; kist ve tümörlere bağlı olarak gelişen, kemikte aşırı doku kaybının mevcut olduğu durumlarda; üst ve alt çenede tek taraflı dişsizlik vakalarında; konjinetal diş eksikliği vakalarında; dudak, damak yarığı vb. durumlarda her bir çene için en fazla 4 adet implant olmak üzere gerçekleştirilecek tedavilerin ücreti SGK tarafından karşılanır.

Normal şartlarda 4 yılda bir yenilenmesi gereken hareketli ve sabit protezleri çeşitli sebepler dolayısıyla bu süreden önce yenilenmeye ihtiyaç duyulması halinde gerçekleştirilecek implant tedavisi SGK tarafından karşılanmaz.

18 yaşını doldurmuş kişilerin ortodontik diş tedavilerine ilişkin giderler SGK tarafından ödenmez.

SGK DİŞ TEDAVİSİNİ KARŞILAR MI?

Bu maddelerden de anlaşıldığı üzere SGK, sağlık kurulu tarafından raporlandırılması üzere estetik amaçlı olmadığı tespit edilen tedavileri karşılar. Fakat raporda açık bir şekilde tedavinin estetik amacıyla yapılmadığı, maloklüzyon tipi açıkça belirtilmelidir. Öte yandan SGK tarafından tedavi ücretinin karşılanmasında gözetilen bir başka husus ise söz konusu raporun düzenlendiği tarihtir. Tedavi ücretinin karşılanması için sağlık kurulu raporunun düzenlendiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde tedaviye başlanılması gerekmektedir.

Haberin Devamı

18 YAŞINDAN KÜÇÜKLER İÇİN İMPLANT NASIL YAPILIR?

18 yaşını doldurmamış kişilerin ortodontik diş tedavilerine ilişkin giderler Kurumca karşılanmaktadır. Sağlık Bakanlığına bağlı ağız ve diş sağlığı merkezleri (ADSM), ağız ve diş sağlığı hastaneleri, ağız ve diş sağlığı eğitim ve araştırma hastaneleri veya üniversitelerin diş hekimliği fakültelerince üç diş hekimi tarafından sağlık kurulu raporu düzenlenmesi halinde, özel sağlık hizmeti sunucuları ile Kurumla sözleşmesi olmayan resmi sağlık hizmeti sunucularındaki diş ünitelerine başvurabilirler. Sağlık kurulu raporunda yapılan tedavinin estetik amaçlı olmadığı ve maloklüzyon tipi açıkça belirtilir. Sağlık kurulu raporunun düzenlendiği tarihten itibaren 6 ay içinde tedaviye başlanılması gerekmektedir.

Haberin Devamı