Gazete Vatan Logo

Devlet başkan yardımcısına rüşvetten hapis

Güney Amerika ülkesi Ekvador'da Devlet Başkan Yardımcısı Jorge Glas, rüşvetten suçlu bulundu.

Devlet başkan yardımcısına rüşvetten hapis

Rüşvet rezaletinde altı yıl hapis cezası alan Glas ve beraberindekiler, altyapı ihaleleri gibi dev projelerden aldıkları 33 milyon doları da geri ödeyecek. Brezilya inşaat firması Oberdecht'in 10 Latin Amerika ve 24 Afrika ülkesinde dağıttığı toplam rüşvet miktarı, 788 milyon dolar. Glas, Latin Amerika'da rüşvetten hüküm giyen en üst düzey siyasilerden biri oldu.

Ulusal Mahkeme, altı yıl hapis cezası verdiği Glas'ın Brezilya inşaat firması Oberdecht'in ülkedeki altyapı ihalelerini kazanmak için milyonlarca dolarlık rüşvet verilmesini organize ettiğine karar verdi.

Son iki dönemdir koltuğunu koruyan Glas, amcası ve diğer üç kişiyle birlikte yargılanıyordu.

Rüşvet skandalı, Oberdecht'in ABD Adalet Bakanlığı ile yıl başında yaptığı adli uzlaşma sonucu ortaya çıkmıştı.

Ekvador mahkemesi, 33,5 milyon doları bulan rüşvetin geri ödenmesine de hükmetti.

Muhalefet, kararı 'tarihi bir adım' olarak yorumluyor.

Mayıs ayında göreve gelen Sosyalist Devlet Başkanı Lenin Moreno'nun yardımcısı Glas'ı görevden alma yetkisi bulunmuyor. Yetkileri elinden alınan Glas, ancak parlamentonun üçte ikisinin oyuyla azledilebilecek.

Haberin Devamı

Glas, Latin Amerika ülkelerinde Odebrecht skandalı kapsamında hüküm giyen en üst düzey siyasilerden biri oldu.

Odebrecht'ın rüşvet rezaleti, 10 Latin Amerika ve 2 Afrika ülkesini kapsıyor. Dağıtılan toplam rüşvet miktarı, 788 milyon dolar.

Peru, Arjantin, Meksika, Dominik Cumhuriyeti, Kolombiya, Ekvador ve Venezuela gibi ülkelerde halen devam eden soruşturmalar var.