Gazete Vatan Logo

Devlet babanın kayıba koydukları belgesel oldu

Hayat Sende Derneği devlet yurtlarında koruma kararı kaldırılan kişilerin yaşadığı zorlukları anlatmak için 15 bin 200 adlı bir belgesel hazırladı.

Devlet babanın kayıba koydukları belgesel oldu

Devlet korumasında kalırken, çeşitli nedenlerle koruma kararı kaldırılan kişilerin hikayesi 15 bin 200 belgeseli ile anlatılıyor. Hayat Sende Derneği tarafından hazırlanan belgeselde görme engelli bir kadın, 15 yaşındayken yurttan kaçtığı için koruma kararı kaldırılan Ali ve eğitimine devam etmek için devlet korumasına alınan Zeliha’nın devlet koruması kaldırıldıktan sonra yaşadığı zorluklar yer alıyor. Hayat Sende Derneği Başkanı Bayram Tunçbilek, özellikle 1990’lı yıllarda devletin hatalı uygulamalarıyla birçok gencin koruma kararının haksız yere kaldırıldığını ifade etti. Tunçbilek, gençlerin reşit olmalarına iki üç hafta kala bile koruma kararının kaldırılması sonucunda devletin sağladığı iş imkanlarından yararlanamadıklarını ve bu şekilde 15.200 kişinin bulunduğunu söyledi. Programları’nda bu bireylere iş olanakları sağlanabilmesi de diğer beklentilerimiz.” Ayfer Yüksel ve 4 kardeşi annesinin ruh hastası olması ve babasının görme engelinden dolayı küçükken yurda alındı. Yüksel kardeşler 6 yıl yurtta kaldıktan sonra yaz tatiline babalarının yanına gönderilip bir ay sonra yurtla ilişikleri kesildi. Ayfer ve kardeşleri i olarak görme yetisi giderek azalan bir hastalığa sahip. Şuanda yüzde 85 görme engelli olan Ayfer, “Koruma kararım kaldırılmasaydı şimdi memur olabilirdim. Evlenip bir yuva kurabilirdim” dedi.

Haberin Devamı

Samsunda yaşayan Zeliha Karaca ise 8. sınıftan sonra ailesinin bu kadar yeter ‘Liseye gitmeyeceksin’ demesi üzerine evden ayrıldı. Valilik tarafından yurda yerleştirildi. 2011 yılında babasının rahatsızlığından dolayı Kilis’ten Urfa’daki yurda nakil edildi: “Babam vefat dince psikolojim bozuldu. Koruma kararımın devam etmesini isteyerek aile nakil yardımı istedim. Annemi çağırdılar bir odaya alıp imza attırdılar sonrada valizimi elime vererek beni yurttan çıkardılar. O süreden sonra kimse arayıp sormadı. Sabah okula gittim, akşam çalıştım. Haziran ayında lise bitti ben Ağustos’ta evlendim.”