Gazete Vatan Logo

Devlet araç kiralarsa 5.1 milyar YTL yükten kurtulur

Kamuda 182 bin araç olduğunu söyleyen Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği Başkanı İlhan Yılmaz, “Kamu araç kiralarsa 5.1 milyar YTL’lik yükten kurtulur. Hedefimiz kamuya 60 bin araç kiralamak” dedi

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Başkanı İlhan Yılmaz, kamunun önümüzdeki dönemde en büyük müşterileri olacağını söyledi. Geçen yıl tasarruf için kamuda oto alımlarından ziyade oto kiralamaya geçilmesi yönünde genelge çıktığını belirten Yılmaz, “Kamunun elindeki 182 bin aracın 26 bini kullanılamaz durumda. Biz kamunun oto kiralayarak büyük bir yükten kurtulmasını öngörüyoruz. Kamudaki minimum 60 bin aracın kiralamayla temin edilmesini planlıyoruz” dedi.

Vergi avantajı sağlar
Türkiye standartlarında 5-6 yılda bir otomobil değiştirilirken, oto kiralama sisteminde bu rakamın 2-3 yıl olduğunu kaydeden Yılmaz, “Kamu, oto kiralama sistemini devreye alırsa devlet 5-6 yılda 2-3 defa aynı vergiyi tahsil edecek. İkinci el piyasası da canlanacak” dedi.

Yılmaz, kamunun elindeki araçların devlete maliyetinin 5.1 milyar YTL olduğunu, oto kiralama ile bu yükten kurtulacağını savundu.

Yılmaz, “Şu anda kamuda kiralanan araç sayısı belediyeler hariç 8-10 bin adet civarında. Kamunun bir araç alırken ortalama 20 bin dolar ücret ödemesi gerekiyor. Ayrıca şoför, bakım, sigorta, vergi gibi bir çok alana para ve zaman ayırmak zorunda. Oysa araç kiralandığında yakıt hariç bu giderlerin hiçbiri ile uğraşmayacak” diye konuştu.

Özel sektör 92 bin kiralık araç kullanıyor
* Rent a car sektöründe 650 firma faaliyet gösteriyor.
* 5 binin üzerinde kişiye istihdam sağlanıyor.
* 92 bin araç, ilaçtan tekstile birçok sektörde kullanılıyor.
* TOKKDER’e 107 firma üye. Yılda 1.5 milyon kişiye, ayda 70 bin kişiye filo kiralanıyor.
* 2006 sonunda sektörün cirosu 700 milyon YTL’ye ulaştı.
* 2007’de 1 milyar doların üzerinde, 2010’da 2.6 milyar YTL ciro hedefleniyor.
* İlhan Yılmaz, 2006’da Türkiye’deki araç satışından yüzde 8 pay aldıklarını, 2010’da yüzde 30 pay hedeflediklerini söyledi.

Haberin Devamı