Gazete Vatan Logo

Devlet 3 bin TL verecek!

Vatandaşa BES müjdesi

Devlet 3 bin TL verecek!

Bireysel emeklilik sistemine bu yıl içinde 12 bin TL yatıran kişilerin hesabına devlette 3 bin TL ‘katkı’ yatırıyor. Bilindiği gibi 1 Ocak itibariyle bireysel emeklilik sistemine üye olan kişilere ödedikleri primin yüzde 25’i oranında ‘devlet katkısı’ uygulaması başlatıldı.

Milliyet'ten Ayfer Yıldız'ın haberine göre; Örneğin, ayda 100 TL ödeme yapan bir kişi devletten de her ay 25 TL alıyor. Böylece, bireysel emeklilik hesabında biri kendi ödediği 100 TL’nin, diğeri de devletin ödediği 25 TL’nin olduğu iki hesapla parası değer kazanıyor.
Bireysel emeklilik üyelerinin devlet katkısından bu yıl içinde yararlanabileceği maksimum tutar 3 bin TL. Bu oran asgari ücretin yıllık toplamının yüzde 25’i oranıyla belirlendi. Bu yıl için asgari ücretin yıllık toplamı 12 bin TL. Bunun yüzde 25’i ise 3 bin TL.
Dolayısıyla bazı bireysel emeklilik şirketleri, şu anda devlet katkısından maksimum oranda yararlanabilmesi için üyelerini arıyor ve sisteme toplu ödemeler yapabileceklerini hatırlatıyor. Yani, yıllık ödeme miktarını 12 bin TL’ye kadar çıkartan kişiler, 3 bin TL’de devletten alacak.

Her yılın limiti ayrı olacak

Çünkü, kişilerin yıllık olarak yararlanacakları devlet katkısı limitleri sadece o yıl için geçerli. Diğer yıla devredilemiyor. 2014 yılının devlet katkısından yararlanma üst limiti yeni asgari ücretle netleşecek. Örneğin, bu yıl sisteme aylık 400 TL ödeyen bir kişi, aylık 100 TL’de devlet katkısı alıyor. Bu kişinin yıllık ödeyeceği toplam prim 4.800 TL, alacağı devlet katkısı tutarı ise 1.200 TL olacak. Bu kişi yıl bitmeden, ödediği prim toplamını 12 bin TL’ye yükseltirse, aldığı toplam devlet katkısı tutarı da 3 bin TL’ye yükseltilecek.

Katılım rakamları coştu

Yılsonu nedeniyle önümüzdeki günlerin BES’e katkı payı yatırılması konusunda hareketli geçmesi bekleniyor. Çünkü, sistemdeki kişiler devlet katkısından daha fazla yararlanmak için sisteme toplu ödemeler yapabilir.
Devlet katkısı uygulaması bu yıl içinde sisteme katılımları coşturdu. Sistemdeki toplam fon büyüklüğü 25 milyar TL’yi aşarken, üye sayısı da 3 milyon 967 bini geçti.






Tasarruf için üye oluyorlar

Yapılan araştırmalara göre, bireysel emeklilik sistemine katılanların yüzde 75’i ‘tasarruf ve emeklilik için ek gelir’ amacıyla sisteme üye olduklarını belirtiyor. Katılımcıların yüzde 52’si ‘BES’e girmeden önce tasarruf yapmadığını söylüyor. Katılımcıların yüzde 86’sı ise devlet katkısı uygulaması hakkında bilgi sahibi olduğunu ifade ediyor. Sistemde emeklilik hakkı elde edebilmek için en az 10 yıl prim ödemek ve 56 yaşını tamamlamak gerekiyor. 10 yıl prim ödemeden sistemden erken ayrılan yüzde 15, 10 yıl ödeme yapan ancak, 56 yaşını tamamlamayanlar ise 15 stopaj ödüyor.

Haberin Devamı