Gazete Vatan Logo

Devlerin kârı yüzleri güldürdü

Şirketler ardı ardına çeyrek sonuçlarını açıklıyor. Enerji sektöründe sonuçlar olumlu

ABD’li Exxon Mobil, ikinci çeyrekte kârını geçen yıl aynı çeyreğe göre ikiye katladı ve 7.56 milyar dolara çıkardı. Shell’in kârı ikinci çeyrekte yüzde 94 artışla 4,53 milyar dolar oldu. ConocoPhillips, ikinci çeyrekte 4,2 milyar dolar kâr açıkladı. Şirketin geçen yıl aynı çeyrekte kârı 859 milyon dolar olmuştu. Norveçli petrol şirketi Statoil, ikinci çeyrekte 584 milyon dolar kâr etti. Şirketin geçen yıl ikinci çeyrekte kârı sadece 12 milyon dolardı.

Elektronik sektöründe de geçen yıl zarar eden şirketler kâra geçti. Geçen yıl aynı dönemde 37.1 milyar yen zarar açıklayan Sony, bu yıl ikinci çeyrekte 25.7 milyar yen (294 milyon dolar) net kâr elde etti. Toshiba, Nisan-Haziran çeyreğinde 5.3 milyon dolar net kâr elde etti. Şirket, geçen yıl söz konusu dönemde 57,8 milyar yen zarar açıklamıştı. Yine geçen yılın 2’nci çeyreğinde 53 milyar yen zarar eden Panasonic, bu yıl söz konusu dönemde 43,7 milyar yen (502 milyon dolar) kâr etti. Dünyanın en büyük LCD televizyon üreticilerinden olan ve geçen yıl söz konusu dönemde 25,2 milyar yen zarar açıklayan Sharp, 10,7 milyar yen (122,9 milyon dolar) kâr elde etti.

Otomotivde de kârlar ciddi oranlarda artış gösterdi. Geçen yıl aynı çeyrekte 283 milyon euro kâr eden Volkswagen, bu yıl aynı dönemde kârını 1,25 milyar euroya (1,6 milyar dolar) çıkardı. Geçen yıl Nisan-Haziran aylarını kapsayan çeyrekte 27 milyon euro kâr eden MAN, bu yıl söz konusu dönemde 151 milyon euro (196 milyon dolar) kâr elde etti. Güney Koreli otomotiv şirketi Hyundai’nin ikinci çeyrekte kârı yüzde 71 artarak, 1,2 milyar dolar oldu. Geçen yıl Nisan-Haziran döneminde 188,7 milyon dolar zarar eden Nissan da bu yıl aynı dönemde 1,2 milyar dolar kâr ettiğini açıkladı. Geçen yıl aynı dönemde kaybı 303,4 milyon dolar olan Mitsubishi, gelişmekte olan ülkelerde artan satışları nedeniyle zararını azaltarak 135,6 milyon dolara düşürdü.
Öte yandan Almanya’nın önde gelen firmalarından Siemens AG’nin üçüncü çeyrek net kârı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9 oranında artarak, 1,44 milyar euro oldu. Alman havayolu şirketi Lufthansa’nın net kârı ise bu yılın ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre iki katından fazla artarak, 194 milyon euroya ulaştı.

Haberin Devamı