Gazete Vatan Logo

Devlerin büyük gerginliği!

Devlerin büyük gerginliği!

Japonya, Doğu Çin Denizi'ndeki tartışmalı takımadalar civarına savaş gemisi gönderdiği için Çin'i protesto etti. Sahil güvenlik yetkilileri, adalar civarında Çin donanmasına ait bir fırkateyn görüldüğünü açıkladı.

Hükümet Sözcüsü Yoşihide Suga, "Çin'in bölgede tek taraflı olarak gerilimi tırmandıran eyleminden büyük endişe duyuyoruz." dedi.

Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Akitaka Saiki de Japonya'nın protestosunu iletmek için Çin'in Tokyo Büyükelçisi Cheng Yonghua'yı Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

Doğu Çin Denizi'nde beş ada ve üç kayalıktan oluşan takımadalar, Çin, Japonya ve Tayvan arasında uzun süredir tartışma konusu. Takımadalar, Japonya'da "Senkaku", Çin'de "Diaoyü" ve Tayvan'da da "Diaoyutai" olarak adlandırılıyor.

Japonya, takımadaların kendi karasuları içinde bulunduğunu ileri sürüyor ve adaların bulunduğu bölgeye ardı ardına gözetleme gemileri gönderen Çin'i karasularını ihlal etmekle suçluyor. Söz konusu adalar yakınlarında devriye gezen Japon ve Çin gemileri, sık sık birbirlerine uyarı gönderiyor.

Haberin Devamı