Gazete Vatan Logo
Magazin Devlerin açık artırma savaşı

Devlerin açık artırma savaşı

Öncülüğünü Rahmi Koç’un yaptığı ve bugün 13 yaşına giren Deniztemiz TURMEPA Derneği’nin balosu renkli anlara sahne oldu

. Çırağan Sarayı’nda 600 kişinin katıldığı baloda dernek yararına yapılan açık artırmada 600 bin dolar gelir elde edildi. Bunun yanısıra 111 bin liralık da bağış toplandı

Denizlerin korunması, daha doğrusu kurtarılması için kurulan ve bugüne kadar pekçok başarılı işe imza atan TURMEPA’nın 13. Kuruluş Yıldönümü için düzenlediği baloya derneğin yönetim kurulu başkanı Eşref Cerrahoğlu’nun davetlisi olarak katıldım.

İstanbul’un en ünlü isimlerinin boy gösterdiği baloda adeta bir şıklık yarışı vardı. Kadınlar sanki gecenin sponsorluğunu üstlenen Zen Diamond’la yarışıyordu. Erkekler ise artık davetlerde pek göremediğimiz smokinlerinin içinde geçmişten fırlamış gibiydiler.

Çırağan Sarayı Balo salonu akvaryumu andıran biçimde dekore edilmişti. Tepeden sarkan yüzlerce parlak yunus balığı ve salona girişteki tünelden gelen dalga sesleri insana denizaltını hissettiriyordu.

İlk artırma Sabancı’dan

Balonun en renkli anı aralarında Rahmi Koç, Monik Benardete, Suzan Sabancı, Tuncay Özilhan gibi ünlülerin Zen Diamond’dan seçtiği ve Zen Diamond’un da bunları TURMEPA’ya bağışladığı mücevherlerin açık artırma ile satışı sırasında yaşandı.

İlk artırma Suzan Sabancı Dinçer’in “hayatın keyfi” adını verdiği bilezikle başladı. 5 bin dolardan başlayan açık artırma birkaç saniye içinde 50 bini buldu. Suzan Hanım’ın eşi bileziği almak için birkaç kere fiyat artırdı ama sonunda pes etti. Aynı masayı paylaştığımız Fatih Karamancı 65 bin dolara bileziğin sahibi oldu.

Ardından Rahmi Koç’un seçtiği bir kolye satışa sunuldu. Bu kolye de 75 bin dolara Kahraman Sadıkoğlu’na gitti. Sadıkoğlu Rahmi Bey’le aynı masayı paylaşıyordu ve “Başka masaya gitmesine gönlüm razı olmazdı” diye özetledi bu jestini.

Monik Benardete ise bir yüzük seçmişti. 30 bin dolara kadar yükseldi fiyat ama daha fazla artıran olmadı.

Siren Ertan’ın seçtiği pırlantalı incili küpeler sıkı bir savaş sonunda 70 bin dolara satıldı.

Derken gecenin en ilginç anına gelindi. Tuncay Özilhan “Denizin sultanları” adını verdiği üçlü deniz yıldızı bir kolye seçmişti. Bunu tanıtırken de yıldızları eşi ve kızları olarak tanımladı. Ardından artırma başladı. Diğerlerinde olduğu gibi açılış fiyatı 5 bin dolardı. Yıldırım hızıyla rakam 70 bine kadar geldi.

Tuncay Özilhan seçtiği kolyeyi almak için fiyatı artırdı. Ancak aynı anda salonun diğer ucundaki biri daha fiyat artırıyordu. Sonunda kolyenin fiyatı 160 bin dolara kadar çıktı. Kazanan Tuncay Özilhan olmuştu.

Yerimden kalkıp salonun öteki ucunda kimin artış yaptırdığına bakmak istedim. Meğer Cemal Özgörkey’miş. “Neden bu kadar direndin?” diye sordum. Çok ilginç bir cevap verdi. “Buradan Tuncay Bey’in artış yaptığını anlayamadım. Başkası zannettim. Amacım kolyeyi sevgili eşine hediye etmekti. Rakam 150’yi geçince (Niye Tuncay İlhan’la didişiyorsun) dedi biri. Ben de durumu anladım ve çekildim.”

Sonuçta kolye Özilhan’a pahalıya patladı belki ama TURMEPA gibi yararlı bir dernek çok kazanmış oldu.

Daha sonra Caroline Koç’un seçtiği mücevher satışa sunuldu. Belma Simavi 75 bin dolara kolyenin sahibi oldu. Can Has’ın seçtiği mücevher 45 bine satılırken Ayşegül Dinçkök’ün sunduğu devasa yüzük 80 bin dolara Mustafa Koç tarafından alındı.

TURMEPA balosuna renk katan isimlerden biri de işadamı Ayhan Sicimoğlu idi. Amatörce ama tam bir profesyonel gibi müzik çalışmaları yapan Sicimoğlu 9 kişilik orkestrasıyla konuklara müzik ziyafeti çekti. Hele kızı Ayşe’nin seslendirdiği şarkılar herkesin beğenisini kazandı.

Çifte espri

Gecenin sürprizi ise Cem Yılmaz’dı. Rahmi Koç’un “şahsi dostu” sıfatıyla gelen Cem Yılmaz derneğe bağışlanan 4 plazma televizyon ile bir Fiat otomobilin çekilişini yaptı. Sahneyi rahat kullanamadığından olacak pek formunda olmayan Cem Yılmaz yıllardır Marmara’da denize giremediğini belirterek “Çünkü ne zaman girsem TURMEPA tekneleri gelip beni çıkarıyorlar” dedi. Geceyi sunan Rana Pirinççioğlu “Yani o kadar pisim diyorsunuz” deyince Cem Yılmaz “Şakamı açıkladığınız için çok teşekkür ederim” dedi. Tabii salon bu çifte espri üzerine kahkahadan kırıldı.

Sonuç: TURMEPA 13. Kuruluş yıldönümünü görkemli bir baloyla kutladı. Derneğin kasasına 711 bin dolar para girdi. Bu para denizlerimizin korunması ve kurtarılması için kullanılacak.

Haberin Devamı