Gazete Vatan Logo

Devler Gebze’de kuluçkaya yatacak

Gebze’de 3 milyon metrekare alana kurulacak Bilişim Vadisi’nde devler yer alacak. Ar-Ge için Türkiye’yi seçen Samsung, Oracle, Siemens kuluçka merkezinde yeni ürünler yaratacak

Dünyanın en büyük veritabanı yazılım şirketi Oracle, teknoloji devi Samsung ile Siemens Ar-Ge çalışmaları için Türkiye’yi seçti. Devler Gebze’de kurulacak Bilişim Vadisi’nde yer alacak. 2015 yılı sonunda devreye girecek Türkiye’nin Silikon Vadisi’nde geleceğin yeni teknolojileri geliştirilecek.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye’nin 2023 hedeflerini yakalaması noktasında Bilişim Vadisi’nin çok ciddi etki sağlayacağını belirterek, “Türkiye’nin ilk Bilişim Vadisi; Samsung, Siemens ve Oracle gibi teknoloji devlerinin buluşma noktası olacak” açıklamasını yaptı. Bakan Işık, Türkiye’yi inovasyon alanında bir üst lige taşıyacak 3 milyon metrekarelik alana kurulan Bilişim Vadisi’nin, ülkedeki ve dünyadaki tüm çıpa şirketleri bünyesine katmayı hedeflediğini söyledi.

Bilişim Vadisi’nin 2023 hedeflerinin yakalanması için ciddi etki sağlayacağına işaret eden Işık, “Kişi başına düşen milli geliri 25 bin dolara, ihracatı 500 bin dolara çıkarabilmemiz için kiloda hafif, pahada ağır teknolojik ürünler üretip, satabilmemiz gerekiyor. Bunun yolu da Ar-Ge’den, yani Bilişim Vadisi’nden geçiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bankalar da ilgileniyor

Samsung, IBM, Siemens, Oracle, Turkcell, Arçelik, Akbank, Abank ve Netaş gibi teknoloji devlerinin Bilişim Vadisi’nde yer alması için görüşmeler gerçekleştirdiğini kaydeden Işık, şöyle devam etti:

“Oracle’la Bilişim Vadisi’nin kuluçka merkezinde yer alması konusunda anlaşma sağlandı. Yakın zamanda da Hewlett-Packard, Vakıfbank, Garanti Bankası, Kuveyt Türk, Halkbank ve Doğa Koleji ile Bilişim Vadisi’nde yer almaları hususunda toplantı yapılacak. Ar-Ge ve üretim faaliyetlerini Bilişim Vadisi bünyesinde yapmak isteyen PoligonTR faaliyetleri için 400 metrekare ofis alanı talep etti. Robot teknolojileri alanında hizmet veren Altınay Robotik de Bilişim Vadisi’nde Ar-Ge binası yapmak için başvurusunu tamamladı. Lojistik yazılımı alanında çalışan Skyblue da bölgede faaliyet göstermek için gerekli başvuruları yaptı. Bilişim Vadisi tamamlandığında toplam 150 bin bilim insanına istihdam yaratılacak.”

Haberin Devamı

51 milyar dolarlık servete sahip

ORACLE’ın kurucusu ve CEO’su olan Larry Ellison, 51 milyar dolarlık kişisel servetiyle dünyanın en zengin 5’inci kişisi. 70 yaşındaki ABD’li işadamı Türkiye’yi sık sık ziyaret ediyor. Deniz tutkunu olan Ellison, 138 metrelik Rising Sun isimli yatıyla Bodrum’a tatile geliyor.

Cin projeler bekliyoruz

Bakan Fikri Işık, TÜBİTAK Bilişim Teknolojileri Enstitüsü (BİLGEM) önderliğinde, Bilişim Vadisi bünyesinde Türkiye’de ilk defa prototip ve test merkezi kurulması çalışmalarına başlandığını söyledi.

Işık, Bilişim Vadisi içinde 10 bin metrekare alana Türkiye’nin en büyük ve uçtan uca entegre ilk kuluçka merkezinin kurulacağını belirtti. Kuluçka merkezinde Türkiye’de ilk defa şirketlerle birlikte 2 bin metrekarelik alanda Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) ve 1.000 metrekarelik alanda da ön kuluçka alanı bulunacağına değinen Işık, “Bilişim Vadisi’nde, şirketlerle birlikte kuluçka programı hazırlayacakları bir alanda bulunacak. Yeni inkübasyon sistemiyle şirketlerin Bilişim Vadisi bünyesinde kendi kuluçka programlarını başlatmalarını ve çığır açacak fikirlere ulaşmalarını kolaylaştırmayı amaçlıyoruz. 1.000 metrekarelik alana da KOSGEB desteğiyle TEKMER kurarak girişimcilere kuluçka desteğinin sağlanmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı