Gazete Vatan Logo

Devler fiberde ortaklığa gitti

4.5G ve 5G için büyük önem taşıyan fiber altyapı için Turkcell Superonline, Vodafone, Türksat ile TELKODER ortak şirket kurma kararı aldı. OAŞ’la hızlı, ucuz ve kaliteli internet hedefleniyor.

Devler fiberde ortaklığa gitti

Türkiye’nin 2023 yılı hedefleri kapsamında telekomünikasyon sektöründe tarihi bir adım atıldı. 4.5G ile 5G teknolojisinin temel yapı taşı fiber altyapı için ortak şirket kurulması için düğmeye basıldı.

Türkiye’nin daha da hızlı gelişmesi için kritik önem taşıyan başta fiber olmak üzere güçlü bir telekomünikasyon altyapısı için sektörün önemli oyuncuları Turkcell Superonline, Vodafone, Türksat ile Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), ortak altyapı şirketi kurmak için görüşmelere başladıklarını açıkladı.

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Vodafone CEO’su Gökhan Öğüt, Türksat Genel Müdürü Cenk Şen ve TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak’ın katılımıyla düzenlenen toplantıda, kurulacak Ortak Altyapı Şirketi’yle (OAŞ) sektörün önemli kazanımlar elde edeceği ve Türkiye’nin dünya ile rekabetteki gücünü arttıracağı belirtildi.

Kaynak boşa akmasın

OAŞ’ın kurulması için bir araya gelen taraflarca yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Telekomünikasyon altyapılarının en etkin şekilde kullanılması ve geliştirilmesi, sektördeki tüm şirketlere sektör altyapısının en uygun şartlarda ve adil olarak sağlanması, mükerrer yatırımlarla kaynakların boşa harcanmaması için bir “Ortak Altyapı Şirketi (OAŞ)” kurulması konusunda çalışmalara başlanacak.’’

Haberin Devamı

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, paylaştıkça artan tek kaynağın bilgi olduğunu belirterek, “2023 hedeflerine ulaşılmasını istiyorsak, Türkiye’nin bilgiye en hızlı, en ucuz şekilde ulaşmasını sağlamamız lazım. Bu ortak altyapı şirketi ülkemizin bilgiye erişimini hızlandıracak. Biz bu şirketi kapalı da tutmak istemiyoruz her türlü yatırımcıya açık olmalı” dedi.

Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt de Türkiye’nin içinden geçtiği zor günlerde hep birlikte olmanın büyük önem taşıdığını kaydettti. Öğüt, şöyle devam etti:

“Sektörümüz için çok tarihi bir gün ama onun

ötesinde Türkiye için önemli bir gün. Dijital dönüşümü temel alan gigabit toplumu Türkiye’yi en güzel geleceğe götürecek. Bu gigabit toplumunun da altyapısı kişilerin, nesnelerin, bireylerin, kurumların, 1 GB ve üstü hızlarla gecikmesiz internet erişimi ile sağlanacak. Bunun yapılabilmeniz için de bir an evvel altyapının kurulması şart.”

Haberin Devamı

‘30 milyar liralık yük’

TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak, ortak altyapı şirketinin kurulmasının çok önemli olduğunu belirterek, “Türkiye’nin ihtiyacı olacak fiber altyapıya 30 milyar liralık bir yatırım gerekeceği tahmin ediliyor. Yatırımları paylaşırsak 30 milyar liralık yatırımıın 20 milyar lirasının vatandaşın sırtına binmemesi demek” dedi.

Fiber altyapı için ortak şirket kurulması konusu geçen yıl gündeme geldi. Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, rakiplerine çağrıda bulunarak, “Gelin hep birlikte altyapı şirketi kuralım. Ülkeyi fiber ağla donatalım” açıklamasını yaptı. Vodafone Türkiye, ‘Biz varız” diyerek, destek çıktı. Ancak yaklaşık 215 bin kilometrelik fiber ağa sahip olan Türk Telekom ortak altyapı yatırımını kabul etmedi.