Gazete Vatan Logo

Devler 6G için kolları sıvadı!

5G'de patent savaşı başlatan teknoloji devleri 6G için kolları sıvadı

Türkiye'nin 4G'den sonra mı direkt mi geçeceğini tartıştığı 5G ile ilgili patent savaşı başladı. Dünya genelinde başta Huawei, Ericsson ve Nokia olmak üzere mobil iletişim operatörleri ve cihaz üreticileri olmak üzere pek çok kuruluş dördüncü nesil (4G) iletişim teknolojilerine hazırlanırken çok sayıda üniversite daha şimdiden 5G, hatta 6G için kolları sıvadı.

Araştırma gruplarını heyecanlandıran konuların başında ise yeni nesil teknolojilere yönelik belirlenecek patentler geliyor.Buna göre özellikle 5G'nin hayata geçmesiyle şu ana kadar iletişim olarak algıladığımız teknolojiler temelden değişecek. 2018 yılında test aşamasına gelecek 5G, şu an kullandığımız internetten 10-15 bin kat daha hızlı olacak.

Sistem tamamen farklı ürün ve hizmetleri de gündeme getirecek. Bu ürün ve hizmetlerin dünya çapında kullanılabilmesi için ise ortak standartlar gerekecek. İşte bu standartların temelinde de hem ekonomik hem de teknolojik olarak anlam ifade eden patentler bulunuyor. Yeni teknolojilerle birlikte kullanıma alınacak patentlerle şirketlerin yüz milyarlarca dolarlık gelir etme ihtimalleri de artıyor. Bu hayal ise patent savaşlarını her geçen gün biraz daha kızıştırıyor.

Haberin Devamı