Gazete Vatan Logo

Devler 1 milyar dolarlık ‘rüzgar’ için geldi

Yenilenebilir enerji kaynak alanları (YEKA) stratejisinin ikinci projesi için rüzgar türbini üretiminde dünyada ilk 10’da yer alan şirketlerin yer aldığı 8 konsorsiyum teklif verdi

Devler 1 milyar dolarlık ‘rüzgar’ için geldi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın, “Türkiye’yi yenilenebilir enerji teknolojilerinin üretim üssü haline getireceğiz” diyerek açıkladığı yenilenebilir enerji kaynak alanları (YEKA) stratejisinin ikinci projesi için teklifler alındı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, 1.000 megavatlık Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesine, 4 Alman şirketinin yanı sıra, Amerika, Çin, Danimarka merkezli rüzgar türbini üretiminde dünyada ilk 10’da yer alan şirketlerin de aralarında bulunduğu 8 konsorsiyum teklif verdi.

İhale Ağustos ayında

İhalenin, Ağustos ayı içinde gerçekleştirilmesi planlanıyor. Rüzgar YEKA projesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın daha önce “Türkiye’yi yenilenebilir enerji teknolojilerinin üretim üssü haline getireceğiz” açıklamasının ikinci ayağı olarak tanımlanıyor.

Rüzgar YEKA ihalesinin kazananı, 1 milyar doların üzerinde rüzgar tesisi yatırımı yapacak. Bu projeyle kurulacak santrallerin işletmeye girmesiyle her yıl asgari 3 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretilecek ve yaklaşık 1.1 milyon evin yıllık elektrik ihtiyacı rüzgardan karşılanacak. Aynı zamanda, kurulacak rüzgar tesisleri sayesinde yıllık ortalama 1.5 milyon ton karbon emisyon azaltımı sağlanacak.

Haberin Devamı

İlk 10’un 8’i geldi

Teklif veren konsorsiyumlarda Vestas rüzgar türbin üretiminde dünyada ilk sırada, GE 2’nci, Çin menşeli Goldwind 3’üncü sırada yer alıyor. Alman firmalardan Siemens ise dünyanın en büyük dördüncü rüzgar türbin üreticisi konumunda bulunuyor. Enercon ve Nordex ise 5 ve 6’ncı sırada yer alıyor. Çin’in diğer bir şirketi MingYang da dünyanın en büyük 8’inci, ülkesinin en büyük özel sektör rüzgar türbin üretim şirketi konumunda bulunuyor. Alman Senvion ise dünyanın en büyük 10’uncu rüzgar türbin üretim şirketi olarak sıralanıyor. Bu şirketlerin pazar payı, küresel rüzgar enerjisi pazarının yüzde 90’ını temsil ediyor.

Ar-Ge ve yerli üretim şartı var

Kilovatsaat başı tavan fiyatın 7 dolar/centten başlayacağı ve açık eksiltme usulüyle yapılacak ihaleyi kazanan konsorsiyum, yüzde 65 yerlilik oranını tutturmak kaydıyla 100 milyon doların üzerinde yatırım maliyeti olan bir rüzgar türbin fabrikası kuracak. Fabrikada her biri en az 2.3 megavat gücünde olmak üzere, 300 ila 450 yerli rüzgar türbini üretilecek.
Konsorsiyum, kanat, jeneratör tasarımı, malzeme teknolojileri ve üretim teknikleri, yazılım ve yenilikçi dişli kutusu alanlarından en az üçünde toplam 5 alanda 10 yıl boyunca Ar-Ge çalışması yapacak. Söz konusu Ar-Ge çalışmaları için her yıl 5 milyon dolarlık bütçe ayrılırken, yüzde 80’i yerli mühendislerden oluşan 50 teknik personel ile Ar-Ge faaliyetleri yürütülecek. Fabrikanın kurulum süresi, sözleşme imzalama tarihinden itibaren 21 ay olarak belirlenirken, projenin lisans süresi 30 yıl olacak.
Rüzgar YEKA’sı yaklaşık 3 bin 750 kişilik bir istihdam sağlayacak. Türbinler Kayseri-Niğde-Sivas ile Edirne-Kırklareli-Tekirdağ üçgeni, Ankara-Çankırı-Kırıkkale üçgeni ve Bilecik-Kütahya-Eskişehir üçgeni içinde belirlenen yerlere kurulacak. Kazanan konsorsiyum, Kayseri-Niğde, Sivas, Edirne-Kırklareli-Tekirdağ, Ankara-Çankırı-Kırıkkale, Bilecik-Kütahya, Eskişehir olarak belirlenen 5 ayrı bölgede 1.000 megavatlık kapasiteyi devreye alacak.

Haberin Devamı

Türkiye ve sektöre güvenin teyididir
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da ihaleyle ilgili Twitter’dan açıklamalarda bulundu. Bakan Albayrak, gelen tekliflerin Türk ekonomisine güvenin teyidi olduğunu vurguladı. Bakan Albayrak, Twitter’dan şu açıklamaları yaptı:
“Rüzgar YEKA ihalemiz için dünyanın en büyük 8 rüzgar türbini üreticisi firma teklif verdi. Pazarın yüzde 90 büyüklüğünü temsil eden 8 firmanın bu ihaleye girecek olması Türk ekonomisine ve enerji sektörüne olan güvenin teyididir. Fabrika ve 10 yıllık Ar-Ge ile gerçekleşecek rüzgar YEKA’sıyla inşallah ülkemizi rüzgar teknolojilerinin üretim merkezi haline getireceğiz.” Albayrak, daha önce de “Bu proje, dünya çapında yatırımcılar için büyüyen, dinamik Türkiye pazarının yanında, bu bölgede gelişmekte olan, yakın gelecek için büyük potansiyel teşkil edecek diğer pazarlara ulaşım açısından da büyük avantaj sağlayacak” ifadelerini kullanmıştı.
Kimler teklif verdi?
- Vestas (Danimarka)-Enerjisa
- General Electric (GE- Amerika)-Fina Enerji
- Goldwind (Çin)-Akfen Holding-Beyçelik
- Siemens (Almanya)-Türkerler-Kalyon
- Enercon (Almanya)-Polat Enerji-Limak Enerji
- Nordex (Almanya)-İklim Elektrik Yatırım-MKS Marmara-Zorlu Enerji
- MingYang (Çin)-İlk İnşaat
- Senvion Rüzgar Enerjisi Çözümleri (Almanya)-IC İçtaş Enerji

Haberin Devamı