Gazete Vatan Logo

Dev yatırımın babayiğitleri ortaya çıktı

Hayal gerçek oluyor yerli otomobili Koç ve Fiat üretecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sanayicilere yönelik ‘Artık yerli otomobilimizi üretelim. İşte babalar burada. Biraraya mı gelirsiniz, kendiniz mi yaparsınız ama yapalım artık’ çağrısı 1 yıl sonra yanıt buldu. ‘Türk malı otomobil’ markasını yaratacak ‘babayiğitler’ ortaya çıktı. Türk otomotiv üretiminin ve ihracatının yüzde 50’den fazlasını karşılayan Koç Holding ve 44 yıllık ortağı İtalyan Fiat, uzun süredir Türk halkının merakla beklediği ‘yerli otomobil’ projesine birlikte giriyor.

Müjde Detroit Fuarı’nda geldi

Türk otomotiv markasıyla ilgili müjdeli haber Detroit Otomobil Fuarı’nda görüştüğümüz Fiat-Chrysler CEO’su Sergio Marchionne’den geldi. Buna göre, Tofaş ile Fiat, yerli oto projesini üretimi sona eren Albea modelinin platformu üzerinde gerçekleştirecek. Aracın tüm teknolojik altyapısını Fiat sağlayacak.

Yerli markada, Fiat Albea’nın mevcut platformundan faydalanılarak maliyetler düşürülecek. Albea üretiminin bitmesi sayesinde Bursa fabrikası yer kazanmış olacak. Böylece yeni bir fabrikaya ihtiyaç duyulmadan Bursa’nın yıllık üretim kapasitesi 550 bin adede yükseltilecek. Bursa’daki bantlardan çıkacak yerli araç, B-C segmentinde yer alacak. Türk malı aracın farklı versiyonları bulunacak. Otomobil, iç pazarın yanı sıra Fiat’ın da uluslararası arenadaki yeni silahı olacak. İtalyan üretici, Türkiye’yi hafif ticari aracın yanı sıra binek otomobilde de ihracat üssü olarak kullanacak.

Yerli oto, Fiat için büyük fırsat

Türk gazetecilere ilk kez konuşan Marchionne, yerli oto projesinin Fiat için çok önemli olduğunu belirterek, “Ortaya çıkacak bu aracı Türkiye üzerinden uluslararası pazarlara ihraç ederek büyüyeceğiz. Yerli oto projesinin Fiat için de önemli fırsat sunacağına inanıyoruz” açıklamasını yaptı.

Yerli otomobil projesinin doğru bir adım olduğunu belirten Marchionne, “Kesinlikle Türk malı otomobil projesinin mümkün olacağını düşünüyorum. Bu işle ilgilendiğimizi Türk Traktör’ün 600 bininci üretim töreni için Türkiye’ye geldiğimde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da söyledim. Bu konuda ortaklarımız Koç Holding ve Türk Hükümeti’yle görüşmelerimiz sürüyor. En kısa zamanda bu yöndeki çalışmalara start verilecek” diye konuştu.

Tüm teknolojimiz Türkiye’nin Fiat-Chrysler CEO’su, şöyle
devam etti:
“Başbakan Erdoğan yerli otomobil fikrini ortaya attığında bunu bizim için de önemli bir fırsat olarak gördük. Bu projeyi sahip olduğumuz altyapı, bilgi ve teknolojiyi yönlendirerek rahatlıkla ortaya çıkarırız. Her türlü desteği verip üretim yollarını açarız. Türk malı otomobilde anlaşılması gereken konu şu: ‘Temel altyapınız, tarihiniz ve motorunuz olmadan kağıt üzerindeki bu fikri hayata geçiremezsiniz.’ Bizim elimizdeki teknoloji ve bilgi birikimi demetiyle çok rahatlıkla yeni bir marka yaratabilirsiniz. Fiat’la çalışmanın yararı bizim bu teknolojiye sahip olmamız. Başlangıç için gereken de bu. Yedek parça tedariğinin globalleşmesi, tasarım gibi diğer konular da tamamen Türkiye’de geliştirilir. Bu marka için hükümetin sağlayacağı bir takım desteklerle, iç pazarda önemli yer açılacağını biliyoruz.”

Kritik görüşme bu hafta

Ortakları Koç Holding ve hükümetle diyaloglarının sürdüğünü ifade eden Sergio Marchionne, “Katettiğimiz bu mesafeden itibaren markanın artık Türkiye dışında uluslararası pazarlarda konumlanmasının belirlenmesi gerekiyor. İhracat pazarlarının dikkatli bir şekilde etüd edilmesi lazım. Tabii ortaya çıkacak otomobilin diğer Fiat modelleriyle çakışmaması, DNA’larının farklı olması şart. Türk markasını çok dikkatli bir şekilde yaratmalıyız. Konuyu Noel öncesinde görüştük, bu hafta içinde tekrar ele alacağız” dedi.

Türkiye’nin dünya çapındaki gelişmesinden çok memnunuz

Türkiye’de kendini ispat eden çok kaliteli işler yaptıklarını söyleyen Sergio Marchionne, “Türkiye’nin dünya çapındaki gelişmesinden çok memnunuz. Özellikle Tofaş CEO’su Ali Pandır, Çok iyi işler yapıyor ve markanın pozisyonunu çok iyi yerlere getirdi. Türkiye’deki yatırımımıza devam edip gelişmemizi sürdüreceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

El sıkıştık bu iş bitti

KOÇ Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen, yerli otomobil projesi konusunda ortakları Fiat’la her bakımdan anlaştıklarını doğrulayarak, “Bu iş bitti diyebiliriz. Araç için fizibilite çalışmalarına başlandı. Şimdi hükümetin sağlayacağı teşvikleri bekliyoruz” dedi.

OSD raporundan önce Başbakan’a ‘Projeye talibiz mesajı’ vermiş

FIat-Chrysler CEO’su Sergio Marchionne’nin Otomotiv Sanayi Derneği’nin (OSD) hükümete sunduğu ‘yerli otomobil’le ilgili rapordan önce hükümete projeyle ilgilendiklerini ilettiği ortaya çıktı. Marchionne, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ‘Fiat olarak projeyle ilgileniyoruz, talibiz’ mesajı iletmiş.

Başbakan’la Marchionne’nin yüz yüze ‘Türk malı oto’yu görüşmeleri ise 26 Eylül 2011’deki Türk Traktör’ün 600 bininci traktörün banttan indirim töreninde Ankara’da gerçekleşti. Başbakan Erdoğan, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ve Sergio Marchionne, yerli otomobil projesini masaya yatırdı. Törende yerli otomobil üretimi çağrısını da yineleyen Erdoğan, “Yerli oto oluşturmanın topluma karşı bir borç olduğuna inanıyorum. Bu ülkede bu işe soyunacak bir yiğit, bir babayiğit vardır” diye konuştu.

Patronların yakın dost olması rahat iş yapmamı sağlıyor

SERGIO Marchionne, Koç Ailesi ve Fiat arasındaki ilişkinin çok uzun yıllara dayandığını kaydederek, “İki taraf arasındaki yakın ilişki ben 2004’te göreve gelmeden çok öncesine dayanıyor. 2004’ten sonra gerek benim gerekse Fiat Başkanı John Elkann’ın (Fiat’ın kurucusu Agnelli’nin torunu) Mustafa Koç ve ailesiyle olan kişisel dostluklarımızın da etkisiyle iki grubun ilişkileri daha da gelişip büyüdü. Elkann’ın ve Mustafa’nın yakın dost olması, benim daha rahat iş yapmamı sağlıyor” dedi.

2012’de 1 milyar $ yatırım yapacak

KOÇ Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen, 2011 yılında tüm zamanların en yüksek satış gelirine ulaştıklarını belirterek, “2011, Koç Holding’in otomotiv şirketleri açısından çok iyi bir yıl oldu. Ford Otosan, Tofaş rekorlar kırdı. Tüm şirketlerimiz kârlılıklarını artırdı. 22 milyar lira civarında ciro elde ettik. Konsolide ciro 2010’a oranla yüzde 30 artış gösterdi” diye konuştu. Otomotiv şirketlerinin hız kesmeden büyümeye devam edeceğini belirten Çimen, 2012’de 1.9 milyar liralık (1 milyar dolar) yatırım yapacaklarını açıkladı.

Çimen, planlarıyla ilgili şunları anlattı: “Büyümek istiyorsanız her yıl mutlaka yatırım yapmanız gerek. Ford Otosan, 2010 yılı sonunda 1 milyar dolarlık yatırım için düğmeye bastı. Yeni Transit ve yeni mini hafif ticari araç için 2012, 2013 ve 2014 yıllarında Ford Otosan kuvvetli yatırımlar gerçekleştirecek. Tofaş’ta da 2012 ve 2013 döneminde ciddi hamleler olacak.”

Albea platformunda üretilecek kapasite 550 bin adede çıkacak

ÜZERİNDE çalıştıkları yerli otomobilin detaylarını anlatan Tofaş CEO’su Ali Pandır, aracın Albea’nın yerine geçecek ürün olacağını ve üretimi sona eren bu modelin platformunu paylaşacağını açıkladı.

Yerli aracın B-C segmentinde yer alacağını belirten Pandır, “Fiat’ın hazır teknolojisini, platformunu kullanacağız. Aracın birden fazla versiyonu olabilir. Albea’nın üretiminin bitiyor olması, Fiat için bir şans yaratacak. Albea’nın segmenti çok güçlü. Yerli otomobil markası, Albea’nın yerini alacağı için Fiat’ın diğer modellerinin önünü kesmeyecek, onlarla rekabet etmeyecek. Yani Fiat’ın pazar payını düşürmeyecek aksine yeni bir pazar yaratacağı için satışlarını artıracak” diye konuştu.

Bursa fabrikası yeterli

Fiat ile Tofaş’ın üzerinde çalıştığı yerli araç için Bursa fabrikasının yeterli olacağını ifade eden Ali Pandır, projeyle ilgili planları şöyle aktardı: “Albea’nın üretimden çıkması Tofaş’a 50 bin adetlik bir yer kazandıracak. Tofaş’ın kapasitesi şu an yıllık 400 bin bin adet ancak mevcut alan üzerinde 550 bin adede rahat çıkabiliriz. Örneğin yedek parça deposunu dışarı çıkabiliriz. Kuş Serisi’nin parçaları, kaputları bile fabrikanın içindeki alanda duruyor. 550 bin adetlik kapasiteyle birlikte, yerli otomobil için 200 bin adetlik üretim hazır hale gelmiş olacak.”

Gözler hükümetin vereceği teşvikte

ALİ Pandır, yerli oto markasında hükümetin sağlayacağı teşviklerin büyük önem taşıdığını belirterek, “Hükümetin sağlayacağı teşvikleri bekliyoruz” diye konuştu.
Cari açığı azaltmak isteyen hükümet önümüzdeki günlerde teşvik paketi açıklamaya hazırlanıyor. Yerli otoda teşvikler sadece üreticiyle sınırlı kalmayacak, tüketici de desteklenecek. Kamu alımlarında yerli araca öncelik tanınanacak.

Yatırım tutarıyla ilgili olarak ise Pandır, “2-3 milyar dolarlık yatırımlar söz konusu değil. Daha az bir yatırımla yerli marka yaratılacak” dedi.

Fiyatı 25 bin lira seviyesinde olacak

Yerli otomobilin fiyatıyla ilgili anketlerin yapıldığını anımsatan Ali Pandır, “Tüketiciler aracın 20-25 bin lira arasında olmasını istiyor. Bence de otomobil ucuz olmalı ki herkes ulaşabilsin. Müşteri 2-3 yaşında ikinci el bir otomobil yerine yerli markayı tercih edecektir bu sayede” diye konuştu.

Haberin Devamı