Gazete Vatan Logo

Dev tazminat

Annesinin kullandığı ilaç yüzünden kolları ve bacakları olmadan dünyaya gelmişti

İngiliz ilaç dağıtım firması, annesinin hamilelikte kullandığı Talidomit adlı ilaç nedeniyle kolsuz ve bacaksız dünyaya gelen Avustralyalı kadına yüzlerce milyon dolarlık tazminat ödemeyi kabul etti.

Lynette Rowe adlı Avustralyalı kadının, Avustralya’nın Victoria eyaleti Yüksek Mahkemesi’nde açtığı grup davasında, İngiliz ilaç dağıtım firmasının, uzlaşma yoluna giderek tazminat ödemeyi kabul etmesini memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Bugün 50 yaşında olan Melbourne doğumlu Rowe, mahkeme binasından ayrılırken yaptığı açıklamada, ”Açtığım davanın başkaları için de yararlar sağlayacak olması harika. Bu, dünyayı değiştirmek için kollara ve bacaklara ihtiyacınız olmadığını gösteriyor. Her zaman söylediğim gibi: Karşındakinin şahsiyetini gör, sakatlığını değil” diye konuştu.

Aralarında Rowe’un da bulunduğu 100’ü aşkın davacı, Alman ilaç şirketi Grünenthal ile Talidomit adlı ilacı Avustralya’da pazarlayan İngiliz Distillers Company (Biochemicals) Ltd. ile bu şirketi devralan halef şirketi Diageo Scotland Ltd şirketine karşı grup davası açmıştı.

Görülen davada Distillers ile halef şirketi Diageo uzlaşma yoluna giderek tazminat ödemeyi kabul ederken, Grünenthal şirketi anlaşma yapmayacağını açıkladı.

Rowe’un avukatları, Distillers ve bunun devam olan Diageo ile varılan uzlaşmanın tüm şartlarını ve müvekkillerinin alacağı tazminatın tam miktarını, anlaşmanın gizliliği bulunması nedeniyle açıklayamayacaklarını, ancak müvekkillerinin 5-6 milyon dolar tazminat alacağını söyleyebileceklerini kaydetti.

Avukatlardan Peter Gordon, Diageo’nun, Rowe ile grup davasına taraf olan 100’ü aşkın davacının taleplerini de dinlemeyi kabul ettiğini belirtti.

1950’li ve 1960’lı yıllarda hamilelerde sabah bulantılarına karşı geliştirilen Talidomit adlı ilaç, doğum kusurlarıyla ilişkisinin ortaya çıkması üzerine 1961 yılında aniden piyasadan çekilmişti.

İlaç yüzünden tüm dünyada binlerce bebek doğum kusurlarıyla dünyaya gelirken, haklarında dava açılan 3 şirket yıllar boyunca, çoğu milyonlarca doları bulan tazminatlar ödemeyi kabul ederek davalarda uzlaşma yoluna gitti.

İngiliz hükümeti de 2010 yılında, 20 milyon sterlin (yaklaşık 56 milyon 203 bin TL) tazminat ödemeyi kabul etmiş ve mağdurlardan resmen özür dilemişti.

Haberin Devamı