Gazete Vatan Logo

Dev projenin üçte biri bitti

İlk etabı için şu ana kadar 2 milyar euro harcanan Üçüncü Havalimanı inşaatının yüzde 30’u tamamlandı

Dev projenin üçte biri bitti

Dünyanın en büyük havalimanı projesi olarak tarihe geçecek Üçüncü Havalimanı'nda inşaat hız kesmeden devam ediyor. Şu ana kadar ilk etap için 2 milyar euroluk yatırım yapılan havalimanının yüzde 30'u tamamlandı. 17 bin 500 kişinin çalıştığı havalimanı inşaatında bu sayı 30 bine kadar çıkacak. İGA CEO'su Yusuf Akçayoğlu, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından çalışmalarına hiç ara vermediklerini belirterek, bu menfur girişimin çalışma azimlerini artırdığını söyledi. Akçayoğlu, darbe girişimiyle Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde 2023 hedeflerine yürümesinin bazı kesimleri rahatsız ettiğinin daha iyi görüldüğünü aktardı.

DAHA FAZLA MOTİVE OLDUK

"Darbe girişiminin sabahı her zamankinden daha fazla motivasyonla işimize sarıldık ve o hafta sonu faaliyetlerimize 24 saat devam ettik" diyen Akçayoğlu, havalimanının 90 milyon yolcu kapasiteli ilk etabının Mayıs 2015'te başladığını anımsattı. Bugüne kadar 6 milyar euroluk ilk paket kredinin 3'te birini projeye aktardıklarını belirten Akçayoğlu, "Bu ilerleme hızı böylesine büyük projeler için çok önemli. Kaynak olarak 3'te birini harcadık ama kaynak aktarımının hepsi hemen fiziki ilerlemeye yansımıyor. Havalimanının ilk etabının yüzde 30'u tamamlandı diyebiliriz" diye konuştu.

KADIKÖY'ÜN ÜÇ KATI

Haberin Devamı

Akçayoğlu, havalimanı inşaatında ciddi toprak hareketliliği olduğunu kaydederek, şu anda bir ayda yaklaşık 24 milyon metreküpü kazı, 16 milyon metreküpü dolgu olmak üzere ayda 40 milyon metreküp toprak hareketliliğinin yaşandığını söyledi. Yusuf Akçayoğlu, "Atatürk Barajı 80 milyon metreküp. Onun yarısını bir ayda yapmışız demektir" ifadelerini kullandı. Havalimanın tüm fazları tamamlandığında yıllık 200 milyon yolcu kapasitesi ile 350'den fazla destinasyona uçuşun gerçekleşeceğini aktaran Akçayoğlu, 11 bin futbol sahası büyüklüğündeki havalimanının Kadıköy'ün 3 katı büyüklüğünde olduğunu söyledi.