Gazete Vatan Logo

Dev havalimanına dev uçak filosu

THY, dünyanın en büyüğü olacak 3. Havalimanı için Boeing’den 40 adet geniş gövdeli 787 Dreamliner-9 alacak. Anlaşmanın maliyeti 10 milyar doları bulacak

Dev havalimanına  dev uçak filosu

Türk Hava Yolları (THY), 200 milyon yolcuyla dünyanın en büyüğü olacak

3. Havalimanı için dev uçak filosu kuruyor. THY, 40 adet 787-9 Dreamliner satın almak için Boeing ile niyet anlaşması imzaladı. THY’den yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler’in (BM) 72. Genel Kurul görüşmelerine katılmak üzere gittiği

ABD gezisi esnasında Boeing ve THY yetkilileri, 20+20 toplamda

40 adet ve 2019’dan başlayıp 2023’te tamamlanmak üzere 787-9 Dreamliner satın alma görüşmelerine başladı. 40 adet Boeing’in maliyetinin 10 milyar doları geçmesi bekleniyor.

1 milyar $’lık mal alacaklar

THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı,

787 Dreamliner’ın dünyada en son ve en modern teknolojiye sahip uçaklardan biri olduğunu belirtti. Aycı, şunları kaydetti: “Dolayısıyla bu uçakları filomuza katmamıza ilişkin görüşmelerimizin amacı, hem 3. Havalimanı’ndaki geniş gövde ihtiyacını karşılamak hem de Cumhuriyetimizin 100. yılında filomuzu daha da güçlendirmek, bunun yanı sıra yolcu memnuniyetini artırarak iş birliğimizi geliştirmektir. THY olarak bu görüşmeler esnasında Türkiye’den temin edilecek 1 milyar dolar değerinde yan sanayi iş hacmini de değerlendirmekteyiz. Görüşmelerin sonuçlanmasında bu husus son derece önem arz ediyor ve bu konuya ehemmiyetle eğilmekteyiz.”

Haberin Devamı

Havacılığa Boeing desteği

Boeing ve Türk hükümeti yetkilileri ayrıca Türk havacılık sanayinin gelişimini desteklemek amacıyla Türkiye’nin 2023 vizyonu hedefleri doğrultusunda tasarlanan ‘Boeing Türkiye Milli Havacılık Girişimi’ni kamuoyuna duyurdu. Söz konusu girişimin, aynı zamanda Boeing’in Türkiye’deki varlığını güçlendirmesine de katkı sağlaması bekleniyor.

Boeing Başkan Yardımcısı Ray Conner, Boeing’in Türkiye ile olan ilişkisinin 70 yıla dayanan uzun vadeli bir ortaklık olduğunu belirterek, “Türk havacılık sanayinin gelişimini hızlandırmamız yolunda bir adım daha ileriye taşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Airbus’la da pazarlık

THY 40 adet geniş gövdeli uçak alımı için Boeing ile müzakerelere başlamasından birkaç saat sonra, liste fiyatı 12.4 milyar dolar olan 40 adet A350 tipi yolcu uçağı almak için Airbus ile de görüşmeye başladı. Kaynaklar, THY’nin Airbus ile irtibat kurduğunu belirtti.

Haberin Devamı