Gazete Vatan Logo

Dev bankaya dev talip

Piyasalarda Lehman Brothers tedirginliği had safhada. Piyasa değeri 2.9 milyar dolara kadar düşen 158 yıllık dev finans kurumu bir çıkış yolu bulamazsa, haftaya piyasalarda işlerin çok zorlaşacağı konuşuluyor.

ABD’de zor durumdaki yatırım bankası Lehman Brothers’ın hisseleri önceki gün ve dün yüzde 50’ye yakın değer kaybedince muhtemel satış için görüşmeler yapmak zorunda kaldı.

Görüşmeleri yakından izleyen kaynaklara göre, Lehman Brothers ve Amerikalı yetkililer, bankanın bütün olarak satışı dahil bir dizi seçenek üzerinde görüşmeler yürütüyor. Bu arada bir kaynak da, şirketin hükümet müdahalesine karşı çıktığını belirtti. ABD Hazinesi ve Merkez Bankası’nın da (FED) bu hafta sonu tamamlanması beklenen görüşmelere dahil olduğu, ABD Hükümeti’nin, bankayı kurtarmak için para harcamamayı öngördüğü kaydedildi.

2 banka ilgileniyor

158 yıllık bankanın muhtemel alıcıları arasında Bank of America ve İngiliz Barclays bankası bulunuyor. Bank of America, Barclays ve Lehman Brothers’dan konuya ilişkin yorum yapılmadı. Pamuk ticaretiyle uğraşan 3 Alman göçmenin 1850 yılında kurduğu yatırım bankası Lehman Brothers’ın üst yöneticisi Dick Fuld’un, şirketi bir bütün olarak değil parça halinde satmaya çalıştığı belirtildi.

New York Borsası’nda önceki gün hisseleri yüzde 42 değer kaybeden bankanın hisselerinin değeri, geçen yıl Kasım ayından bu yana yüzde 90’dan fazla düştü. Dünkü düşüşle birlikte bankanın toplam piyasa değeri 2.93 milyar dolara indi. Lehman Brothers’ın hisselerinin yaklaşık üçte birine sahip 25 binden fazla çalışanının da kendi gelecekleriyle ilgili kaygılı bekleyişi sürüyor. Lehman Brothers ile ilgili gelişmeler piyasaları da tedirgin etmeye devam ediyor. Bir anlaşma olmaması halinde piyasaların önümüzdeki hafta büyük düşüşler yaşayabileceği konuşuluyor.

Haberin Devamı