Gazete Vatan Logo

Designed in Italy Made in Turkey

Türk İtalyan İş Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay, İtalya Başbakanı Renzi’ye “Design in Italy, Made in Turkey” önerisinde bulunarak “Türkiye’nin üretim gücünü, İtalya’nın marka gücü ile evlendirmeliyiz” dedi.

Türk iş dünyası geçen hafta Türkiye’de resmi temaslarda bulunan İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile kahvaltıda buluştu. Kahvaltıya Türk İtalyan İş Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay, DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Koç Holding’in patronu Mustafa Koç, Zorlu Holding’in patronu Ahmet Nazif Zorlu, TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, IC Holding’in patronu İbrahim Çeçen, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Boyner Holding’in patronu Cem Boyner gibi isimlerin bulunduğu çok sayıda işadamı katıldı. Okyay, kahvaltıda Renzi’ye, “Design in Italy, Made in Turkey” ortaklığını önerdi.

Kazan-kazan hikayesi

İtalya’nın, GSYİH’sının yüzde 25’ini bulan sanayi payı ile güçlü bir üretim ülkesi olduğunu ancak çok uzun bir süredir büyüme sorunu yaşadığını kaydeden Okyay, “İtalya bu sorundan kurtulmak için reformlar yapıyor ve yeni büyüme alanları arıyor. Türkiye de, 2023 hedeflerine ulaşmak için yüksek büyüme temposunu sürdürmek istiyor ve özellikle katma değeri yüksek-inovatif yatırımlara, cari açığı düşürecek girişimlere ve küresel markalara sahip olmaya ihtiyaç duyuyor. Türk şirketleri İtalya’dan şirket ve marka satın alarak Made in Italy logosunun gücüyle işlerini büyütmek istemektedir. İtalyan şirketleri ise Türkiye’nin etki alanının ve iş yapma becerisinin yüksek olduğu üçüncü ülkelere Türk şirketleriyle ortak olarak gitmek istemektedirler” dedi. Türkiye ve İtalya’nın bu coğrafyada işbirliği yaparak gerçek bir “kazan-kazan” hikayesi yazabileceğini belirten Okyay, “Designed in Italy, Made in Turkey ortaklığının iki ülkeyi de müthiş rekabetçi yapacağı ortada. Hazır giyim başta olmak üzere sanayinin pek çok dalında Türkiye’nin üretim gücünü, İtalya’nın marka gücü ile mutlaka evlendirmeliyiz. Bu işbirliği hem İtalyan şirketlerinin rekabet gücünü artıracak hem de markalaşma yolunda Türk şirketlerinin üretim kapasitesini artıracaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

ÜNİVERSİTENİN KURULUŞU HIZLANDIRILMALI

Haberin Devamı

Zeynep Bodur Okyay, İtalya’nın Ar-Ge ve teknik eğitim gücünün transferi için işbirlikleri kurulması gerektiğini belirterek, “Bu çerçevede planlanan İtalyan Üniversitesi’nin kuruluşunun hızlandırılması yenilikçi üretimde işbirliği ve kültürel etkileşim için önemli adım olabilir” dedi.

Genç ve yenilikçi

Matteo Renzi, İtalya’nın en genç başbakanı. 39 yaşındaki Matteo Renzi, 19 yaşındayken İtalya’nın Çarkıfelek yarışmasında yarışarak 48 milyon liret (25 bin euro) kazandı. Hukuk okuyan Renzi, danışmanıyla kavga ettiği için tezinden tam puan yerine bir eksik puan alarak okulu bitirdi. 29 yaşındayken Bölge Başkanlığı’na seçildiği Floransa’ya 5 yıl sonra belediye başkanı oldu. Enerjik, yenilikçi olarak nitelendirilen Renzi, rahat giyim tarzı ve samimi iletişim biçimiyle dikkat çekiyor.

Yatırım planları var
ZEYNEP Bodur Okyay, Türkiye’de İtalyan orta ölçekli firmalarla işbirliğinin önemsenmesi gerektiğini anlattı. İtalyan firmaların Türkiye’de yatırım planları yaptığını kaydeden Okyay, şöyle devam etti: “Sektörel bazda bize yapılan başvurular nedeniyle biliyoruz ki özellikle makine ve ekipman üretiminde DSF Tecnologia Srl, Sim Meccanica Srl, Sites Srl ve VHT Varese Hoisting Tecn gibi, kimya alanında ise Rivoira Spa, PTH Group Srl gibi pek çok İtalyan şirket Türkiye’de ciddi olarak yatırımı düşünüyor. Keza enerji ithalatını azaltıcı ve enerji ekipmanları üretimine yönelik yatırımlar, inşaat-altyapı-ulaşım, savunma ve havacılık projeleri konusunda da artan ortaklık ve stratejik iş birlikleri oluşturma yönünde İtalyan firmalardan talep var.”

Haberin Devamı