Gazete Vatan Logo

Dersim’e kışla yerine müze

Tunceli’de cemevini ve üniversiteyi ziyaret eden Başbakan Davutoğlu, eski kışlanın ‘Dersim Müzesi’ olacağını açıkladı. Davutoğlu ayrıca, rektörün talebi doğrultusunda Tunceli Üniversitesi’nin adının ‘Munzur Üniversitesi’ olacağını söyledi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, merakla beklenen Tunceli ziyaretinde müze sözü verdi ve ayrımcılığa izin vermeyeceğini söyledi. Tunceli Üniversitesi’ndeki konuşmasında, Dersim’in isminin değiştirilmesi gibi, kendi köyünün de adının değiştirildiğini belirten Davutoğlu, özetle şöyle konuştu:

Özür dileme mesajı

“Ben buraya Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak geldim ama aynı zamanda vicdan sahibi sıradan bir Anadolu insanı olarak geldim. Gerektiğinde özür dileme erdemini de göstermeliyiz. Vicdanımızın kabul etmediği bir şeyi devletimizin de kabul edemeyeceğini düşünüyorum.”

“Geçmişte ben de bazı hareketlere katıldım. Anam rahmetli ‘aman oğlum öne çıkma’ derdi. Bir korkunun işareti. Aynen Aleviliği saklamak gibi. Artık saklanma zamanı değil. Herkesin onurla gururla farklılıklarını dile getirme zamanıdır. Benim Hacı Bektaş konuşmamdan sonra ‘eski yaraları deşmesek’ deniyor. Herkesin acısı kendisine olmasın. Bunu Dersimlilere sormak lazım. Acıları açıp ortada bırakamayız. O yaraları saracağız.”

Size zulmedildi

Haberin Devamı

“Oğlumu benden sonra asın diye yalvaran bir babanın (Seyit Rıza’nın) göz önünde oğlunu asan bir zihniyet zalim bir zihniyettir. Biz yüzleşiyoruz ve söylüyoruz. Size zulmedildi ve ayıp edildi. Bizim için etnik ve mezhepsel temelli hiçbir tehdit unsur yoktur. Devlet milleti adam etmek için yoktur. Devlet millete hizmet etmek için vardır.”

‘Alevi İslam...’

“Bakanlar kurulumuzda bir Zaza arkadaşımız var ve gurur duyuyoruz. Cevdet Bey’le bir gün bile ne onun zihninden ne de benim zihnimden etnik kökenimiz geçmiştir. Geçmişin yanlışlarını sahiplenmek fayda getirmez ama geçmişin yanlışlarından kin üretmek de fayda getirmez. Şu anda Başbakan olmayıp da hep planladığım gibi akademisyen olsaydım Alevi İslam’ın temsilcileriyle, Kürt halkının temsilcileriyle buluşup ‘acaba bu ülkenin geleceği nasıl olacak’ diye konuşmayı isterdim.”

Ödenek ayrıldı

“Dersim’de eski kışla müzeye dönüştürülecek ve adı da Dersim Müzesi olacak. Bunu için 10 milyon liralık ödeneğin talimatını verdik. Türkiye’de Alevi İslam geleneğini en iyi şekilde tanıtacak bir müzemiz olacak. Ziyaret ettiğimiz bütün yerlerin yolları yapılacak. Hepsi restore edilecek. 12 milyon liralık bir kaynak ayırdık. Rektörümüz üniversitenin adının Munzur Üniversitesi olması istedi biz de kabul ettik.”

Haberin Devamı

DEDELERDEN 12 TALEP

Başbakan Davutoğlu, Tunceli’de önce valiliği ziyaret ettikten sonra cemevine gitti. AK Parti döneminde cemevini ziyaret eden ilk başbakan olan Davutoğlu, Alevi dedeleri tarafından karşılandı. Davutoğlu’na lokma ve aşure ikram edildi. Bir grup gençle minderler üzerinde oturarak sorunlarını dinleyen Davutoğlu, cemevi önünde eşi Sare Davutoğlu ile birlikte Pir Sultan Abdal heykeli önünde fotoğraf çektirdi. Davutoğlu’nun cemevi çıkışında önünü kesen bir kişi elini öpmek istedi. Elinin öpülmesine izin vermeyen Davutoğlu, bu kişinin elini kendisi öptü. Cemevi dedelerinin Başbakan Davutoğlu’na Alevi açılımı ile ilgili 12 maddelik bir dosya sundukları belirtildi.