Gazete Vatan Logo

Dersim’e Gezi'yle yanıt

MHP lideri Bahçeli "Terörist Rıza’ya sempati duyanlar Türk gençliğine zalimce davranmıştı" sözleriyle Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a tepki gösterdi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Dersim'deki konşumasına tepki gösterirken, yine 1936-38'de yaşananlar ve Seyit Rıza'yla ilgili ağır ifadeler kullandı:

'İsmi Ahmet?Rıza olabilir'

"Dersim isyanının ele başı terörist Rıza’yı sözde seyit ünvanıyla anan Başbakan, bir defa İslam'a, kutsal emanetlere kara çalmıştır. Ali’siz Alevilik inşa etmeye çalışanlara, terörist Rıza’nın hakkını helal etmeyeceğini söyleyen Davutoğlu, kendisine selefisin. Bize göre Dersim isyanıyla ilgili olan olmuş, yaşananlar geride kalmıştır. Türk milleti asilerin hakkından gelmiş, bu sayfa kapanmıştır. İsyana kalkışanlar bedel ödemişler ve cezalandırılmıştır. Bundan sonra Davutoğlu ilk fırsatta Tunceli ismini Dersim olarak değiştirecek, kendi ismini de ‘Ahmet Rıza’ olarak yenileyebilecektir.”

'Özür dilersiniz'

"Erdoğan ve Davutoğlu, Gezi Parkı'ndaki itirazlara bile tahammül göstermeyip şiddetle bastırırken, her ne hikmetse demokrasi akıllarına gelmemişti. Terörist Rıza’ya sempati duyanlar Türk gençliğine zalimce davranmıştı. TOMA’lı, biber gazlı şiddetle savunmasız hiçbir örgütle bağı olmayan gençleri hedef almıştır. Terörist Rıza’dan özürler dileyip, Ahi Evranı, Baba Mansur’u, Hazreti Mevlana’yı dilinden düşürmeyenler, tencere tava çalan hanımefendilere dahi tahammül edememiştir. Geçiniz bunları sayın Başbakan geçiniz, bugün isyan etmiş bir hainden özür diliyorsanız, çok yakında 1984’ten itibaren başkaldıran hainden de özür dileyeceksiniz demektir. Toroslardan Munzur’a selam götürdüğünü söyleyen Davutoğlu’na, Türk milleti sandıkta öyle bir selam çakacaktır ki, mizah gibi, şaka gibi duran Davutoğlu bir daha yerinden kalkamayacaktır. Edep yahu diyen, 12 imamın sevgisiyle hayatlarını geçiren kardeşlerimize Dersim’in iftirasını atmak ayıptır."

Haberin Devamı

MHP'nin Alevi açılımı!

Başbakan Davutoğlu gibi 'Alevi İslam' tanımını kullanan Bahçeli, MHP olarak şu düzenlemeleri hep beraber çıkarma çağrısı yaptı:

- Aleviliğin nitelikli eğitim ve kadro ihtiyacını karşılayacak, özerk bir Türkiye Alevilik Araştırmaları Merkezi kurulmalıdır.

Haberin Devamı

- Din kültürü derslerinin müfredatına objektif bilgiler dahil edilmeli.

- Alevi İslam inancı önderlerinden ilahiyatçılardan oluşan özel ihtisas komisyonu kurulmalıdır.

- Diyanet İşleri Başkanlığı ortaya çıkacak külliyatın orijinallerine sadık kalarak yayınlanmalıdır.

- Alevi İslam inancını da temsil edecek şekilde Diyanet'te radikal düzenlemeye gidilmelidir.

- Cemevi gerçeği ön yargılarına katılmadan, cami-cemevi karşıtlığına dönüştürülmeden tam olarak kabul edilmelidir. Cemevlerine devlet yardım etmelidir.