Gazete Vatan Logo

Dershane yasası Meclis'te!

Dershane yasası Meclis'te!

Milli Eğitim Bakanlığı'nın dershanelerin kapatılmasına ilişkin tasarısı Meclis'e sunuldu. Tasarıya göre dershaneler 1 Eylül 2015 tarihi itibariyle tarih olacak.
Meclis'e gelen tasarıda yer alan düzenlemeler özetle şöyle:

DERSHANELER KAPANIYOR

* Tüm dershaneler 1 Eylül 2015'e kadar dönüşümlerini tamamlamak zorunda. Bu tarihten sonra sınava hazırlayan kurumlar açılamayacak, devam ettirilemeyecek. Açık liseye dönüşenler de 2017-2018 eğitim öğretim yılına kadar açık kalabilecek.

* Dershaneler anaokulu, ilkokul, ortaokul, anadolu lisesi, fen lisesi, meslek lisesi, sağlık meslek lisesi, açık lise, Halk Eğitim Merkezi, Etüt Eğitim Merkezi, Uzakten Eğitim Kurumu, Mesleki Eğitim Merkezi, yurt veye 'çeşitli kurs' olabilecek.

* Çeşitli kurslar sınava hazırlayan kurslar olamayacak.

* Dönüşecek dershanelere, "arsa teşviki" de kanunda yer aldı. Diğer teşvikler yöntmelikle belirlenecek. Yönetmelikler "öğrenci başına eğitim öğretim desteği", "vergi indirimi", "düşük maliyetli kredi", "sigorta primi desteği", "KDV istisnası", "Yatırıma destek(bina inşası, donatım gibi)" teşvikleri verilecek.

*Yine çıkarılacak yönetmelikle tüm özel okullarda okuyan 1, 5 ve 9. sınıf öğrencilerine destek verilecek.



AÇIK LİSE 2018'E KADAR

* Açık lise olan dershaneler 2017-29018 eğitim yılı sonuna kadar okula dönüşmek zorunda olacak.

* Dönüşüm sürecinde kapanan dershaneler nedeniyle işsiz kalan öğretmenler en az 5 yıl çalışmış (1 Temmuz 2015 itibariyle 6 yıl) olma şartlarını yerine getirmeleri halinde Halk Eğitim Merkezleri'ne alınacak.

* Dönüşümdeki kriterler de yumuşatıldı. Alkollü satış yapılan yerlerin eğitim kurumlarına uzaklığı, alan, bina ve bahçe gibi ayrıntılarda aranan kriterler azaltılacak. Bu sayede dershaneden özel okula geçiş kolaylığı sağlandı.

*Dershanelerle birlikte dönüşüme dahil edilmeyen etüt merkezlerinde eğitim devam edecek. Ancak çalışan anne-babaların çocuklarını bıraktıkları yetişkin kreşlerine, dershane eğitimi verilmesinin önüne kesmek amacıyla 12 yaş sınırı getirilecek.

1 YIL SONUNDA BAŞARISIZ OLAN ÖĞRETMENLİĞE ALINMAYACAK

Tasarıda öğretmenlik ile ilgili düzenlemede yer aldı. Aday öğretmenler 1 yılın sonunda komisyonca değerlendirilecek başarısız olursa kendisine 1 yıl daha süre verilecek. 2 şansı da değerlendiremeyen aday öğretmenin memuriyet ile ilişiği kesilecek.

TALİM TERBİYEYE TIRPAN

Tasarı ile MEB'in "beyni" olan Talim Terbiye Kurulu'nun görevleri de daraltılıyor. Talim Terbiye Kurulu "karar" organı olmaktan çıkarılıp "inceleme" organı yapılıyor. Yapılacak incelemeler de Bakan'ın görüşüne sunulacak. Talim Terbiye'de sadece eğitim kökenli akademisyenler görev alabilirken artık tüm akademisyenler görev alabilecek.

Haberin Devamı