Gazete Vatan Logo

Ders sayıları neden azaltıldı?

Ders sayıları neden azaltıdı? Hangi dersler zorunlu hangileri seçmeli olacak? Öğrenciler dersleri neye göre seçecekler? Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yeni eğitim modelinin detaylarını anlattı.

Ders sayıları neden azaltıldı?

Milli Eğitim Bakanlığı Twitter'da, Bakan Ziya Selçuk'un yeni ortaöğretim tasarımının başarılı olabilmesi için gereken unsurlarla ilgili yaptığı değerlendirmenin videosunu paylaştı. Modelde Selçuk,ders sayıları, öğrencilerin dersleri neye göre seçeceklerini anlattı.

Rehberlik sisteminin yeni ortaöğretim tasarımındaki önemine işaret eden Bakan Selçuk, "Eğer öğrencilerin ders seçmesiyle ilgili bir şeyden söz ediyorsak çok güçlü bir rehberlik ve kariyer yönlendirme sistemine ihtiyaç var. Bütün bu altyapı hazırlanmadan, yani öğretmen eğitimi sağlanmadan, içerikler, materyaller geliştirilmeden, çok kuvvetli bir rehberlik, kişisel rehberlik ve kariyer yönlendirme yapısı kurulmadan böyle bir sistemi hayata geçirmek çok zor" diye konuştu.

Öğrenciler derslerini neye göre seçecekler?

Bir çocuğun ilgilisine merakına becersiine yetenegine göre bir seçim söz konusu olucak. Merakı,ilgisi ve yeteneğini ölçücez çocuğun. Çocuk kendisini tanıyacak ve derslerini seçerken daha bütünsel bir yaklaşıma sahip olacak ve çocuğun çok yönlü olarak gelişmesi gündeme gelecek.

Haberin Devamı

Ders sayısı neden azaltmaya gidildi?

Öğrencilerimizin kalıcı öğrenmesiyle öğrenmesini istiyoruz.Öğrencilerimizin derinlemesine öğrenmesini istiyoruz. Bu da bu ders programıyla mümkkün olmayacağı için azalttık. Sadece sayı olarak görmemek gerek.

Disiplinler üstü yaklaşım öğrencilere ne kazandıracak?

Öğrencilerimizin derslerini birbiriyle bağlantılar kurarak işlemelerini istiyoruz. Bunu yapabilmek için çocukların deneyimsel öğrenmesi önemli.Bir çocuk dışardan bir bilgiyi hazır olarak değil o bilginin üzerinde düşünerek o kavrama ulaşırsa bunun kalıcılığı daha yüksek oluyor ve çocuğun düşünmesine katkı sağlıyor.