Gazete Vatan Logo

Dernek ve vakıflara yapılan bağışlar indirim konusu yapılabilir mi?

Vatandaşlar, hangi bağış ve yardımların gelir ve kurumlar vergisi beyannamesinde bildirilerek indirim konusu yapılabileceğini merak ediyor. Derneklere yapılan bağış ve yardımların indirim konusu yapılması ile ilgili detaylar haberimizde...

Dernek ve vakıflara yapılan bağışlar indirim konusu yapılabilir mi?

İndirim konusu olabilecek bağış ve yardımların neler olabileceği ve hangi miktarda olabileceği ile ilgili bilinmesi gereken her şeyi haberimizde bulabilirsiniz.

İNDİRİM KONUSU BAĞIŞLAR HANGİLERİDİR?

İndirim konusu yapılacak bağışve yardımlar, beyan edilecek gelirin %5'i (Kalkınmada Öncelikli Yörelerde % 10'u) ile sınırlıolarak, Genel ve Özel Bütçeli Kamu İdarelerine, İl Özel İdarelerine, Belediyelere ve Köylere, Kamu Yararına Çalışan Derneklere, Bakanlar Kurulunca Vergi Muafiyeti Tanınan Vakıflara yapılan bağışve yardımları kapsamaktadır.

NE MİKTARDA YAPILAN BAĞIŞ İNDİRİM KONUSU OLABİLİR?

Örneğin; okul koruma dernekleri ve okul aile birlikleri gibi diğer dernekler yukarıda belirtilen kurum ve kuruluşlar arasında yer almadığından, bu derneklere yapılan bağışve yardımların beyan edilecek gelirden indirilmesi mümkün değildir. Ancak söz konusu derneklerin kamu menfaatine yararlıbir dernek olmasıhalinde bu derneklere yapılan bağışve yardımlar beyan edilen gelirin %5'ini aşmaması koşuluyla indirim olarak dikkate alınabilecektir.

Haberin Devamı

Gelir Vergisi Kanununun 89/4 üncü maddesi ve Kurumlar Vergisi Kanununun 10/1-c maddesi uyarınca kamu yararına çalışan derneklerle, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara yapılan bağışve yardımların toplamı, beyan edilen gelirin veya kurum kazancının %5'ini, (gelir vergisi mükellefleri için kalkınmada öncelikli yörelerde % 10'unu) aşmamasışartıyla, gelir ve kurumlar vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirler veya kazançlar üzerinden indirilebilecektir.