Gazete Vatan Logo

Derhal fesih hakkını kullanma süresi ne kadardır?

Hem işçinin hem de işverenin, bazı durumlar ortaya çıktığı taktirde iş sözleşmesini derhal feshetme hakkı vardır. Bu hak her iki taraf için de kesin şartlara bağlanmıştır. Peki işçi ve işveren, derhal fesih hakkını, buna sebep olan durum ortaya çıktıktan en fazla ne kadar süre sonra kullanabilir. İşte cevabı...

Derhal fesih hakkını kullanma süresi ne kadardır?

Süresi belirli olsun veya olmasın işçi de işveren de, kanunda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin sözleşmeyi feshedebilir. ancak derhal fesih hakkını kullanmak için belirlenen bir süre vardır. Bu süre içinde taraflar bu haklarını kullanmazlarsa derhal fesih hakları ortadan kalkar.

DERHAL FESİH HAKKI SÜRESİ NE KADARDIR?

İş Kanunu'nun 24 ve 25 inci maddelerde gösterilen ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallere dayanarak işçi veya işveren için tanınmış olan sözleşmeyi fesih yetkisi, iki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu diğer tarafın öğrendiği günden başlayarak altı iş günü geçtikten ve her halde fiilin gerçekleşmesinden itibaren bir yıl sonra kullanılamaz. Ancak işçinin olayda maddi çıkar sağlaması halinde bir yıllık süre uygulanmaz. Bu haller sebebiyle işçi yahut işverenden iş sözleşmesini yukarıdaki fıkrada öngörülen süre içinde feshedenlerin diğer taraftan tazminat hakları saklıdır.