Gazete Vatan Logo

Dereköy HES iptal Alakır kurtuluyor

1. derece SİT alanı Alakır Vadisi 8 HES projesinden Dereköy iptal edildi. Bu kararla Vadideki diğer HES’lerin de iptal edilmesi istendi

Dereköy HES iptal Alakır kurtuluyor

DANIŞTAY, Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 2 yıldır gündeme almayarak askıda bıraktığı Alakır havzasına ilişkin ’1’inci Derece Doğal SİT’ kararına atıfta bulunarak, bölgedeki 8 HES projesinden Dereköy’ü iptal etti. Kararda “1’inci Derece Doğal SİT niteliğinde olduğu yargı kararıyla sabit olan Alakır Çayı üzerinde HES projesinin yapılmasına olanak bulunmamaktadır” denildi.

HES tarih oldu

Karacaören Doğa Kültür Turizm Tanıtma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Başar, “Karar düzeltme ve itiraz yolları kapalı olarak verilen bu kararla, yapılmak istenen bu HES projesi tamamen tarih olmuştur” dedi. Artık şirketin bölgeyi terk etmesi gerektiğini belirten Başar, yeni bir ÇED sürecinin de artık mümkün olmadığını söyledi.

Emsal olmalı

Başar, “Aynı Dereköy HES projesi gibi, Alakır 1 ve 2 HES projelerinin durdurulması için de yetkilileri göreve çağırıyoruz. Bölgede doğal dengeleri bozacak yıkıcı enerji yatırımları değil, alternatif turizm potansiyeline verilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Kararı uygulayın eylemi’

‘Alakır Nehri Kardeşliği’ üyeleri, Danıştay kararına rağmen Kültür ve Tabiat Varlıklarını Korumu Bölge Kurulu’nun 2 yıldır gündeme almayıp askıda bıraktığı Alakır ilişkin ‘1’inci derece doğal SİT’ kararı için eylem yaptı. Kararın uygulanması için yapılan eylemde açıklamayı grup sözcüsü Tuğba Günal yaptı.