Gazete Vatan Logo

Depresyona karşı savaşa ünlüler de destek verdi

Dünya Sağlık Günü dolayısıyla Twitter’da yaratılan #WhatYouDontSee hashtagi bir üzüntü halinden daha fazlası olan depresyona dikkat çekmek için yaratıldı.

Depresyona karşı savaşa ünlüler de destek verdi

Twitter’da depresyon hastalığını kırma mücadelesi sadece Dünya Sağlık Günü’nde değil, her gün gerçekleşiyor. Tedaviye erişimi kolaylaştırmak için bu engelleri ve korkuları azaltmak, küresel düzeyde önemli bir görev haline gelmiş durumda. Twitter bu noktada depresyondan muzdarip kişilerin ilgili kurum ve kuruluşlara ulaşmasını sağlarken zaman ve mekandan bağımsız olarak bu kişilerin bir araya gelmesini sağlayarak yaşadıkları deneyimleri ve sıkıntıları paylaşmalarına olanak sağlıyor. Tanımadığınız kişilerden alınan destek, #WhatYouDontSee hashtagi dünyadan pek çok insanı depresyon konusunda birleştirirken Türkiye’den de #biyolojik #psikososyal #duygudurum #depresyon #majordepression #risk #bozukluk #konuş #hafifle #içineatma hashtaglerini kullanarak depresyona dikkat çekebilir ve hatta depresyon konusunda hiç tanımadığınız kişilerden beklemediğiniz desteği alabiliyorsunuz.

#3iyişey (#3GoodThings)

Depresyonu alt etmenin yollarından biri de hayatınızda iyi olan şeylere bakmaktan geçiyor. Dünya üzerinde #3GoodThings hashtagiyle depresyona karşı verilen savaşta küçük de olsa bir günde yapılan üç güzel şey paylaşılıyor, depresyona karşı verilen savaşta diğerlerine ilham veriliyor. Türkiye’den de bu hashtag ile sohbete dahil olunuyor ve dileyenler #3iyişey hashtagiyle de yaptıklarınızı paylaşıyorsunuz. İşte ünlü isimlerin depresyona karşı savaşma yöntemleri:

Haberin Devamı

“İyi düşünün iyi olsun” diyorlar

Twitter aracılığıyla iyi düşünmenin depresyona karşı güçlendiren etkisi pek çok kişi tarafından örneklerle paylaşılıyor.

MELİS TÜZÜNGÜÇ

Hayal kurmak iyi geliyor

Hayal kurmak: Hayal etmek beni hayatta tutuyor. Hayalsiz kalırsa insan biter. Hayal kurun ki gerçekleştiğinde yaşadığınızı anlayın.

Dans etmek: En berbat haldeyken müzik beni ayağa kaldırıyorsa vardır bir bildiği. Dans ederken sadece ben varım. Dans etmek insanı kendisiyle dost ediyor ve bir anda güç fışkırıyorsunuz.

Hayvan sevmek: Esas terapi bu. Hüznünü en çabuk onlar anlıyor. Sanki derdini dinleyip, yaranı iyileştiriyor. Kediyi, köpeği, fili; neyi sevebiliyorsanız sevin ve onların sizi hissetmesine müsade edin.

Haberin Devamı

TUĞÇE KARABACAK

Çok düşünce depresyon getirir

- İyi hissetmek için anı yaşamak önemli.

- Severek, kendini gerçekleştirdiğin bir iş yapmak, üretimde olmak, çalışmak. Bu, zamanı iyi değerlendirmek aynı zamanda. Çok boş vakit çok düşünce demek ve bu depresyon yaratır bence.

- Umut. Hayat aslında sürprizlerle dolu. Belki de bazen umutsuzluğa kapılarak kapıları biz de kapatıyor olabiliriz.

GAYE TURGUT EVİN

Benim sorunlarım o kadar da büyük değil

- Dünyada yaşanan kocaman sorunların içinde kafama takılan problemlerin o kadar da büyük olmadığını hatırlatıyorum kendime.

- Umutlarım, ileriye yönelik kurduğum planlar ve bu planları sevdiklerimle gerçekleştirme isteği beni yaşama daha da bağlıyor.

YAĞMUR ÜN

Doğa çocuklar ve hayvanlar iyi hissettiriyor

- İyi günde, kötü günde “kendi”min daima yanında olmak.

- Çocuklarla, doğayla ve hayvanlarla bir arada olmak bana daha keyifli hissettiriyor.

- Güne kahveyle başlamak mutlu ediyor.

ASLIHAN GÜNER

Haberin Devamı

Ekstra hobi iyi gelir

- Olumlu düşünmeye çalışırım, eğer düşünemiyorsam ve kaygım artıyorsa nefes egzersizleri ve meditasyon yaparım.

- Açık hava, deniz kenarı, gün batımı… Kısacası doğayla iç içe olmak ve sakin müzikler dinlemek bana çok iyi geliyor.

- Sevdiklerimle kaliteli zaman geçirip, onlarla paylaşımda bulunmak da kendimi iyi hissettiriyor.

- Ayrıca muhakkak ekstra bir hobi ya da kafanızı meşgul edecek bir uğraşla ilgilenmek o an ki olumsuz duygularınızdan sizi koparacaktır.

PSİKİYATR DR. ÖZGÜN ÖZTÜRK

Seni seven insanlarla beraber olmayı dene

- Seni değerli hissettiren yargılamadan seven insanlarla beraber ol.

- Kalabalık yerlerde uzun yürüyüşler yap insanları izle. Çünkü hayatın başka insanlar için de gündelik koşuşturma ve dertler içinde geçtiğini görmek; herkes benzer hayatlar yaşıyor ve hayat akıp gidiyor hissi yaratarak depresyonu önlüyor.

- Çaresiz, zor durumda olduğunu sakın gizleme.