Gazete Vatan Logo

Depremzedeye köy evi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Vanlı depremzedelere 9 bin 471 köy evi inşa edecek

80 metrekare bir ev için 40 bin TL kredi desteği sağlanacak. Köylüler, bu parayı 18 yıllık faizsiz taksitlerle ödeyecek.

Van’da meydana gelen depremlerin ardından, Van ve Erciş kent merkezlerinde ağır hasar gören 20 bin konutun yıkılmasına karar verilmişti. TOKİ tarafından bu evler yerine 15 bin kalıcı konutun yapımı için düğmeye basıldı. Önceki gün ise, 177 köyde ağır hasar gören veya yıkılan toplam 15 bin ev için ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık, konteyner evlerde veya mevlana evlerinde kalan hak sahibi 9 bin 471 aile için köy evleri inşa edecek. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın her aileye 40 bin TL kredi desteği vereceği projede, 80 ile 150 metrekare arasında evler inşa edilecek. Ayrıca depremzede köylülerin yıkılan 4 bin 14 ahırı için de 15 bin TL kredi desteğinde bulunulacak.

177 köyde yapılacak

Projeyi anlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı işleri Genel Müdür Yardımcısı Uğur Seremcan, “Bu çalışmada Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü ile Yapı İşleri Genel Müdürlüğü yer seçimini yapacak. Evler minimum 80 metrekareden başlayacak, 150 merekareye kadar çıkabilecek” dedi.

Diğer yandan, AFAD ile BM İnsani İşler Koordinasyonu Ofisi (BM OCHA) işbirliğiyle 3 gündür devam eden İnsani Yardım İşbirliği Çalıştay’ı yarın bulacak. Çalıştayda şu ana kadar, uluslararası insani yardım koordinasyon mekanizmaları ile BM ile işbirliğinin artırılması şeklinde çok sayıda konu tartışıldı.

Haberin Devamı