Gazete Vatan Logo

Depremler, seller, kuraklık değişim hızlanıyor, panik artıyor

Venezuela’nın kuzeydoğu sahilini vuran ve başkent Caracas’tan da hissedilen 7.3’lük depremde ölen olmadı. Yaralılar hastaneye kaldırıldı. Maddi hasar var

Depremler, seller, kuraklık değişim hızlanıyor, panik artıyor

Venezuela’nın kuzeydoğu sahillerini etkileyen 7.3 şiddetinde deprem meydana geldi. ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumundan (USGS) yapılan açıklamada, Venezuela’nın kuzeydoğu sahilini vuran ve başkent Caracas’tan da hissedilen depremin 7.3 şiddetinde olduğu belirtildi. Venezuela İçişleri Bakanı Néstor Luis Reverol, ilk belirlemelere göre depremde can kaybı olmadığını, ancak yaralıların ve maddi hasarın meydana geldiğini bildirdi.

USGS, depremin merkez üssünün, ülkenin kuzeydoğusunda yer alan Yaguaraparo kentinin 20 kilometre kuzeybatısı olduğunu ve yerin yaklaşık 123 kilometre altında meydana geldiğini kaydetti. Caracas’ta yaşayan ve Amerikan medyasına açıklama yapan bazı kişiler, depremin yaklaşık 1 dakika boyunca sürdüğünü ve binaların 7. katında dahi hissedildiğini anlattı.
Trabzon’da sel felaketi
Trabzon’da etkisini artıran sağanak, Akçaabat ilçesinde de sel ve heyelana neden oldu. İlçenin Derecik Mahallesi’ndeki bazı yollar sel ve heyelan sonucu ulaşıma kapandı, bazı araçlar yolda kaldı. 5 katlı bir apartmanın yanından akan sel suları caddeyi göle çevirdi. Bir otomobil sel sularından son anda kurtarılırken, park halindeki başka bir otomobil de bir süre sürüklendi. Sağanağa hazırlıksız yakalanan ve zor anlar yaşayan vatandaşlar, apartman altlarına sığındı. Meteorolojigök gürültülü sağanak yağışın devamı beklendiğinden ani sel, su baskını, heyelan, yıldırım ve dolu riski ile kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı uyardı.
Laos’daki sellerde en az 46 kişi öldü
Güney Asya ülkesi Laos’da yaşanan sellerde en az 46 kişi yaşamını yitirdi. Yerel basının Ulusal Afet Ajansına dayandırdığı haberlere göre, 14 kentteki 79 bölgede etkisini sürdüren yağışların neden olduğu sellerde, 15 Haziran’dan bu yana en az 46 kişi hayatını kaybetti. Seller nedeniyle 97 kişinin de kayıp olduğu belirtildi.
Avustralya’da on binlerce Müslüman yağmur duasına çıktı
Avustralya’da on binlerce Müslüman bayram namazından sonra, ülke tarihideki en büyük kuraklık için yağmur duasına çıktı. Lübnanlı Müslümanlar Derneği’nin (LMA) girişimiyle, çiftçiler ve kuraklıktan etkilenen diğer kişilerle “dayanışma ve birlik’ için ülke genelindeki 16 camide eş zamanlı olarak dualar okundu. Sydney’de Lakemba camiindeki duaya yaklaşık 30 bin kişi katıldı, kuraklıktan zarar gören çiftçiler için para toplandı. LMA Başkanı Samier Dandan, “Avustralyalılar ailesi olarak yardıma muhtaç olanlarla dayanışma için üzerimize düşeni yapmalıyız” dedi.
ABD’yi 6,3 vurdu
ABD’nin batı kıyısındaki Oregon eyaleti açıklarında 6,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi’ne (USGS) göre, merkez üssü Coos Bay kentinin 264 kilometre batısı olan 6,3 büyüklüğündeki deprem, denizin 10 kilometre derinliğinde kaydedildi. Sarsıntı nedeniyle şu ana kadar ölen ya da yaralanan olup olmadığına dair herhangi bir bilgi verilmedi.
Endonezya’da 515 kişi öldü
Endonezya’nın Lombok Adası’nda meydana gelen depremlerde ölenlerin sayısı 515 oldu. Ulusal Afet Yönetim Ajansı (BNPB) Sözcüsü Sutopo Purwo Nugroho, ülkenin doğusundaki Lombok Adası’ndaki depremlerde ölenlerin sayısının 515’e ulaştığını açıkladı. Depremlerde yaklaşık 75 bin ev hasar görürken, 431 bin 436 kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Vanuatu’da 6,5’lik sarsıntı
Güney Pasifik’te yar alan Vanuatu’nun Malekula Adası yakınlarında 6,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Amerika Jeolojik Araştırmalar Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Vanuatu’nun Malekula Adası’ndaki Lakatoro köyüne 78 kilometre uzaklıktaki Ambrym bölgesinde 6,5 şiddetinde deprem oldu. Yerin 13 kilometre derinliğinde meydan geldiği belirtilen şiddetli depremin ardından Vanuatu Meteoroloji ve Jeolojik Tehlikeler Bölümü yetkililerinden Dan Dari, deprem bölgesinde can ve mal kaybının yaşanmadığını açıkladı.

Haberin Devamı