Gazete Vatan Logo

Depreme dayanıklı bina özellikleri nedir? Deprem riski taşıyan bina nasıl anlaşılır?

Elazığ'da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından, deprem riski taşıyan binalar bir kez daha gündeme geldi. Özellikle İstanbul’da yaşayan vatandaşlar oturdukları binaların riskli olup olmadığını öğrenmek adına “Deprem riski taşıyan bina nasıl anlaşılır?” sorusuna cevap arıyor. Peki, Depreme dayanıklı bina özellikleri nedir? Deprem riski taşıyan bina nasıl anlaşılır? İşte detaylar…

Depreme dayanıklı bina özellikleri nedir? Deprem riski taşıyan bina nasıl anlaşılır?

Elazığ depreminin ardından olası daha büyük bir deprem tehlikesi yeniden gündeme geldi. Riskli binalarla ilgili uzman görüşleri gündemde yer alırken vatandaşlar, “Deprem riski taşıyan bina nasıl anlaşılır?” sorusuna cevap arıyor. Peki, Depreme dayanıklı bina özellikleri nedir? Deprem riski taşıyan bina nasıl anlaşılır? İşte konuyla ilgili merak edilenler…

DEPREME DAYANIKLI BİNA NEDİR?

Bu noktada yapılarda ayrım yapılabilmesi için en önemli katkıyı deprem yönetmeliği sağlıyor. Eski dönemlerde oluşturmuş olan deprem yönetmeliği, yeni dönem deprem yönetmeliğine göre yapıların daha az dayanıklılığa sahip olmasına neden olduğu için yapıların inşa yılı bu konuda önemli bir kıstas oluşturuyor. Binanın dayanıklılık noktasında incelenmesi için önemli testlerin yapılması gerekiyor. Testlerden geçen binalar ise depreme dayanıklı statüsünde oluyor.

DEPREME DAYANIKLI BİNA NASIL ANLAŞILIR?

Deprem yönetmeliğine uygun şekilde incelemeler yapılırken kullanılan depreme dayanıklı bina belirleme yöntemleri arasında, öncelikle binanın yaşının kontrol edilmesi geliyor. Özellikle 1999 yılında yaşanan büyük Marmara depremi sonrasında devlet tarafından oluşturulan yeni deprem yönetmeliğine bağlı bir şekilde inşa edilen yapılar daha yüksek sağlamlık gösterirken, eski dönemlerde inşa edilmiş yapılar daha riskli konumda bulunuyor.

Haberin Devamı

Kimi zaman bina sahipleri eski dönemde inşa edilmiş ve risk barındıran yapıları, dış cephe kaplama, boya ve hasar onarımları ile sağlam bir görünüme kavuştururken, bu yapılarda kullanım ömrü dolmuş ve tehlikeli bir durum ortaya çıkabiliyor. Oysa bir yapı ne kadar ilerleyen bir yaşa sahipse depreme karşı direniş gücü de o kadar azalıyor. Günümüzde deprem yönetmeliğinin uygulanması ile birlikte inşa edilen yapılarda depreme dayanıklı bina imkanının ortaya çıkması daha avantajlı oluyor. Çünkü bu yapılar inşaat sırasında yerel yönetimler ve gerekli kurumlar tarafından denetlendiği için ve denetim şirketleri bu konuda hizmet verdiği için denetlenmemiş yapılar kaçak durumda bulunuyor.

Haberin Devamı

Yönetmeliğe bağlı denetimlerin gerçekleştirilmesi ile birlikte binanın inşa edildiği zemin de dayanıklılığını arttıran konuların başında bulunuyor. Binanın inşa edilmesi sırasında ya bulunduğu zemine göre uygun temel koşullarının oluşturulması ya da bu koşullar oluşturulamıyorsa bozuk bir zemin üzerinde binanın inşa edilmemesi gerekiyor.

RİSK ALARMI VEREN 7 KRİTERE DİKKAT

1) Bina 1999 yılında önce yapıldıysa

2) 2) Bina projesiz ve ruhsatsız yapıldıysa

3) İnşaatta hazır beton kullanılmadıysa

4) Binadan daha önce alınmış karot beton dayanımı C1O altındaysa

5) Bina kolon ve kirişlerinde çatlaklıklar varsa

6) Bodrum katta rutubet, kolon demirlerinde paslanma, betonda deniz kabukları veya benzeri şeyler varsa

7) Bina dere yatağı, dolgudaysa riskli olma ihtimali var.