Gazete Vatan Logo

Deprem uzmanı tarihçileri kızdırdı

Prof. Dr. Celal Şengör’ün ‘Kanuni salağın tekiydi’ açıklamasına tarihçilerden tepki geldi. Prof. Dr. Metin Hülagü, ‘Açıklamalarına sadece gülüyoruz’ dedi.

Deprem uzmanı tarihçileri kızdırdı

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi ve Avrasya Yerbilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör, dünyanın ilk atlası olarak bilinen el yazması kitabın tanıtım toplantısında, Kanuni Sultan Süleyman hakkında tartışmalara neden olan ifadeler kullandı. Kanuni’yi salağın tekiydi’ olarak nitelendiren Şengör’e tarihçilerden tepki geldi.

‘Kendi alanıyla ilgilensin’

Eski Türk Tarih Kurumu başkanı Prof. Dr. Metin Hülagü, “Celal beyin açıklamalarını görünce sadece gülüyoruz” derken şunları ifade etti,

“Bir profesör düşünün, geçmişte yaşayan bir sultana uzmanlık alanı olmamasına rağmen çıkıp salak diyebiliyor. Gerçekten çok komik bir . Kanuni, neticede batı tarafından bile meşhur edilmiş bir sultandır. Doğu’ya düşman ve sürekli savaş içerisinde olan batı bile, Sultan Süleyman ismini kullanmayıp kendisine Kanuni unvanını layık görüp, yüceltirken Celal beyin bunu görmezden gelmesini bunamak olarak yorumluyorum. Celal beye tavsiyem ilk olarak kendi alanıyla ilgilenmesi, ikinci olarak da akıl sağlığı ve nizamı yerinde mi diye doktora görünmesidir.”

Haberin Devamı

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nde Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feridun Mustafa Emecen ise Celal Şengör’ün bu alanda yaptığı yorumları akademik çerçevede dikkate almadıklarını ve bu yüzden açıklama yaparak tarih camiasının polemiğe girmesini istemediklerini belirtti. Celal Şengör’ün hangi amaçla ve neye dayanarak bu yorumları yaptığını anlamadıklarını ifade eden Prof. Dr. Emecen, ‘Bu görüşlerin akademik bir dayanağı yok’ dedi.