Gazete Vatan Logo

Deprem otomotivi vurdu

Deprem otomotivin kalbini vurdu Türkiye’ye ithalat tehlikeye girdi

JAPONYA’DAKİ deprem otomotivi vurdu. Toyota, Nissan, Honda, Subaru fabrikalarında üretim durdu. Üreticilere parça tedariği sağlayan yan sanayiciler ağır yara aldı. Depremde limanların zarar görmesi, oto sevkiyatlarının yapılamamasına neden oldu. Japonya’dan 1 milyar dolarlık otomobil satın alan Türkiye’ye ithalat tehlikeye girdi. Şirketler, araç tedarik edememekten korkuyor.

Japonya’yı yıkan yüzyılın depremi, ülke ekonomisini derinden yaraladı. En fazla darbeyi ise otomotiv sektörü yedi. Dünyada otomotiv sektörünün önemli oyuncuları Toyota, Honda, Nissan, Subaru bölgedeki fabrikalarını kapattı ve üretimi durdurdu. Toyota, Japonya’daki 12 fabrikasında operasyonların dondurulacağını açıklarken, kapanacak fabrikaların içinde yedek parça üretenler de olduğu belirtildi. Nissan 4 fabrikada faaliyetlerini durdurdu. Nissan’in 2 tesisindeki park alanında duran 2 binden fazla araç tsunaminin kurbanı oldu.

Honda’nın Sayama, Tochigi ve Hamamatsu tesislerinde da üretim yapılmıyor. Bu fabrikalarda Accord, CR-V ve Acura üretiliyordu. Honda’da ayrıca bir işçi depremde hayatını kaybetti. Subaru’nun sözcüsü Kenta Matsumoto, 5 fabrikada üretimi durdurduklarını açıkladı.

Dünyanın en büyük ağır kamyon üreticisi İsveçli Volvo Trucks da depremin üssü Sendai’deki faaliyetlerine ara verdi. Şirketin tesislerinde 13 bin kişi çalışıyordu. Otomotiv üreticilerinin yanı sıra yan sanayiciler de depremden büyük zarar gördü. Toyota’nın en büyük tedarikçisi Toyota Boshoku Corp. ve Denso Corp. depremde gördüğü zarar nedeniyle artık üretim gerçekleştiremiyor.

Peki Japonya’da fabrikaların kapanması bu ülkeden 1 milyar dolarlık araç ithal eden Türkiye’yi nasıl etkileyecek?

Nissan Türkiye Genel Müdür Yardımcısı İlkim Sancaktaroğlu, markanın hasar tespiti için çalışmaya başladığını belirterek, orta vadede depremden olumsuz etkileneceklerini kaydetti. Sancaktaroğlu, “Japonya’dan pick-up modellerimizi ve X-Trail’i ithal ediyoruz. Deprem nedeniyle tesislerde üretim durdu. Bu yüzden istediğimiz miktarda araç alamayacağız. Hedeflerimizin gerisinde kalırız” diye konuştu. Sancaktaroğlu, geçen yıl Navara ve Pick-Up modeliyle 1.000 adetlik satışa ulaştıklarını, bu yıl ise hedeflerinin çok daha fazla olduğunu sözlerine ekledi.

Honda Türkiye Pazarlama Müdürü Can Eroskay, lokomotif modelleri Civic’in Türkiye’de üretildiğini hatırlatarak, “CR-V’yi de İngiltere’den alıyoruz. Ancak Accord’un üretildiği tesis kapandı. Orta vadede olumsuz etkileniriz” diye konuştu.

Yan sanayi sektörü vuracak

Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, Türkiye’ye ithal ettikleri modellerin üretildiği fabrikalarda bir sıkıntı olmadığını ancak yan sanayi tesislerindeki zararın büyük olduğunu, bunun da üretime olumsuz yansıyacağını aktardı. Bozkurt, “Tedarikçilerde zarar tespiti yapılmaya çalışılıyor. Ülke genelindeki durum neleri aksatacak göreceğiz” dedi.

Suzuki Türkiye Murahhas Azası Ali Savcı, Hamamatsu Bölgesi’nin etkilenmediğini ve üretimin devam ettiğini söyledi. Savcı, Türkiye’de satışını gerçekleştirdikleri modellerin büyük çoğunluğunu Macaristan’dan aldıklarını sözlerine ekledi.

Mazda Türkiye Genel Müdürü Nurkan Yurdakul da şirketin Japonya’daki fabrikalarının deprem bölgesi Sendai’ye uzak olduğunu ve felaketten etkilenmediklerini belirtti. Yurdakul, kapanan limanlar nedeniyle ise otomotiv sektörünün olumsuz etkileneceğini ve araç tedariği konusunda sıkıntı yaşanabileceğini söyledi.

TÜRKİYE’YE JAPONYA’DAN İTHAL EDİLEN MODELLER

Honda Accord, Subaru Impreza, Forester, Legacy, Outback, Mitsubishi ASX, Lancer, Outlander, Pajero, Suzuki Grand Vitara, Toyota Prius, RAV4,

Land Cruiser, Mazda2, Mazda3, Mazda5, Mazda6, MX-5, Daihatsu Terios, Srion, Infiniti EX, FX, G ve M serisi.

Haberin Devamı