Gazete Vatan Logo

Deprem gelmeden binaları yenileyeceğiz

Üsküdar’da 180 bin dönümlük araziyi kapsayan kentsel dönüşüm dün 5 binanın yıkımıyla başladı. Bakan Özhaseki, “Deprem gelmeden buna hazır konutlar yapmak istiyoruz” dedi.

Deprem gelmeden binaları yenileyeceğiz

Üsküdar Belediyesi, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile birlikte dönüşüm hareketi başlattı. Bu kapsamda, Çamlıca’nın eteklerinden başlayarak 180 dönümlük arazinin dönüştürülmesi hedefleniyor.

Çamlıca-Kirazlıtepe, Güzeltepe, Sultanmurat ve Yavuztürk mahallelerini kapsayan ilk fazda dönüşüme uğrayacak binaların yıkımına dün Kiraztepe Mahallesi’nde 5 binanın yıkımı ile başlandı.

Yılda 500 bin konut

Yıkım öncesinde konuşan Bakan Özhaseki, Türkiye’nin deprem bölgesinde olduğunu hatırlatarak, “100 yıl içerisinde kaybettiğimiz insan sayısı 83 bin, gene 100 milyar üzerinde maddi kayıp var. İstanbul’da deprem riski her an kapıda. Uzmanlar 2030 yılına kadar Marmara açıklarında en az 7 şiddetinde deprem beklendiğini ifade ediyor. Biz de bu sebeple 7.5 milyon bağımsız birimi yaklaşık 15 yıl içinde dönüştürmeyi planlıyoruz. Bu da yılda 500 bin bağımsız birim demek. Bir finansman modeli de belirledik. Deprem gelmeden önce buna hazır konutlar yapmak istiyoruz. İstanbul’da riskli bina sayısı 600 bin civarında” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kirazlıtepe’deki kentsel dönüşümle ilgili de bilgi veren Bakan Özhaseki, vatandaşların emsallerin arttırılması talebinin İstanbul’u yaşanmaz kılacağını söyledi. Bakan Özhaseki, şunları söyledi: “Sokaklar aynı kalacak. Ama konut sayısı iki misli, insan sayısı iki misli. Bunu yapmamız mümkün değil. Fedakarlık edeceğiz. Onların evlerini yenileceğiz. Bire bir vermeye çalışacağız. Onları mahallerinden çıkarmayı asla düşünmüyoruz. Yeni yapılar ortaya çıktığında herkesin şunu bilmesi lazım. Eski evinin değeri 1 ise yenisi yapıldığında evenin değeri en az 3 olacak.”

270 bin nüfuslu mahalleler dönüşüyor
Üsküdar Belediyesi’nin çalışmalarıyla 30 yıl sonra tapu sahibi olan mahallelerde başlatılan dönüşüm hareketi, kira yardımı, harç muafiyeti, 10 yıla varan kredi desteği ve mahalle kültürünü koruması gibi unsurlarıyla kentsel dönüşüm projelerinden ayrılıyor.
Üsküdar’da 270 bin nüfusun yaşadığı mahalleleri kapsayacak olan projede yapılan binalarda Üsküdar’ın geleneklerini yansıtan bir estetik anlayış sergilenecek. Mahalle yapısı korunacak ve otopark, yeşil alan gibi temel gereksinimler gözetilecek. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Örnek Dönüşüm, titizlikle hazırlanmış bir projedir. Üsküdar’ımız ve vatandaşlarımız için her konuyu en ince ayrıntısına kadar düşündük. Bu dönüşümden en çok vatandaşların fayda sağlaması en büyük hedefimizdir” dedi.

Haberin Devamı