Gazete Vatan Logo

Deprem fay hattı sorgulama | MTA ve AFAD fay hattı sorgulaması (Evinizden fay hattı geçiyor mu?)

Türkiye’de art arda yaşanan depremler, deprem konusunda yapılan araştırmaların artmasına neden oluyor. Bugün Manisa’da yaşanan 5,1 büyüklüğündeki depremin ardından vatandaşlar, deprem fay hattı sorgulaması yapmaya başladı. Evinizden fay hattı geçiyor mu? Evinizin bulunduğu yer güvenli mi? İşte MTA deprem fay hattı sorgulama

Deprem fay hattı sorgulama | MTA ve AFAD fay hattı sorgulaması (Evinizden fay hattı geçiyor mu?)

Elâzığ depreminin etkisi devam ederken, Manisa Kırkağaç’ta 5.1 büyüklüğünde bir deprem yaşandı. Manisa’da yaşanan deprem sonrası gözler yeniden deprem hakkında yapılan araştırmalara çevrildi. Deprem hakkında yapılan araştırmalardan biri de deprem fay hattı sorgulaması oldu. Vatandaşlar evlerinin güvenli bölgelerde yer alıp almadığını sorgulamaya başladı. Evinizden fay hattı geçiyor mu? İşte MTA deprem fay hattı sorgulama ekranı…

MTA DEPREM FAY HATTI SORGULAMA NEREDEN YAPILIR?

Evlerinin yakınından ya da altından fay hattı geçip geçmediğini merak eden vatandaşlar, bu sorunun cevabını MTA’nın haritasından sorgulama yaparak öğrenebilirler. Ancak öncesinde, MTA nedir? ondan bahsedelim.

MTA (Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü) 14 Haziran 1935 yılında kurulmuştur. Madencilik üzerine araştırma ve çalışmalar yapan MTA Türkiye’deki yer altı kaynaklarını araştırarak, gerekli görülen yerlerde sondaj çalışmaları da yapmaktadır.

Son zamanlarda İstanbul’da yaşanan depremlerin ardından da fay hattı haritası yayınladı. MTA fay hattı haritasıyla vatandaşlar evlerinin altından fay hattı geçip geçmediğini http://www.mta.gov.tr/v3.0/ üzerinden sorgulayabilecek. Ayrıca e- Devlet üzerinden de sisteme giriş yapılabilmektedir.

Haberin Devamı

Ayrıca fay hattı AFAD sitesi üzerinden de sorgulanmaktadır.

AFAD FAY HATTI SORGULAMA

EVİNİZDEN FAY HATTI GEÇİYOR MU?

MTA'nın sayfasına girdikten sonra, yer bilimleri portalına tıklayıp, çıkan harita üzerinden konuma girmek gerekmektedir. Haritadan konum girildikten sonra, faylar kısmını girip detaylara bakılabilmektedir. Sayfanın sol alt köşesinden ise ''son depremleri'' görmek mümkündür. Sayfanın sağ üst kısmından ise son 24 saat, 7 gün ve 30 gün yazan kutucuklara tıklayarak ayrıntılı olarak depremleri görmek de mümkündür.