Gazete Vatan Logo

Deprem dünya basınında

New York Times ve Wall Street Journal gazeteleri Van'daki depreme geniş yer verdiler

ABD'nin New York Times (NYT) ve Wall Street Journal (WSJ) gazeteleri internet sayfalarında, Van'daki depreme, AA muhabirlerinin felaket bölgesinde çektikleri fotoğrafları da kullanarak ilk sayfadan geniş yer verdiler.

NYT gazetesi internet sayfasında, AA'nın deprem bölgesinde çektiği fotoğrafları kullanarak verdiği haberinde, Van'daki şiddetli depremde en az 89 kişinin öldüğünü, yüzlerce yaralı olduğunu duyururken ölenlerin sayısının artmasının beklendiğini, pek çok insanın çöken binaların altında kaldığı haberlerinin geldiğini duyurdu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın arama kurtarma çalışmalarını yerinde görmek ve hasarı yerinde görebilmek için derhal Van'a gittiği belirtilen haberde, İsrail'in Türkiye'ye deprem felaketinden dolayı yardım talebinde bulunduğu da vurgulandı.

WSJ gazetesi de haberinde Türk televizyon kanallarının en az 85 kişinin öldüğünün teyit edildiğini duyurduklarını, ancak ölü sayısının artmasının beklendiğini söylediklerini yazdı.

Haberde İsrail'in yanısıra, ABD, Yunanistan ve başka ülkelerin Türkiye'ye yardım talebinde bulundukları, ancak henüz Türkiye'nin uluslararası yardım talebinde bulunmadığı da belirtildi.

İngiliz haber kanalları bültenlerinin ilk sırasında Van'da meydana gelen depreme yer veriyor

İngiliz haber kanalları Van'da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depreme, Türkiye'de bulunan muhabirlerine ve çeşitli yetkililere bağlanarak bültenlerinde geniş yer veriyor.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Van'daki arama kurtarma çalışmalarının ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bölgeye yaptığı ziyaretin görüntülerini yayımlıyor.

İstanbul'daki muhabiri David O'Byrne'a sık sık bağlanan BBC, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini bildiriyor. Kızılay yetkililerinin görüşlerine de yer veren BBC, bölgeye sağlanan yardımlara ilişkin bilgileri aktarıyor.

Sky haber kanalı ise haber bültenlerinde ilk sırada yer verdiği Van'daki depreme ilişkin bölgede artçı şokların devam ettiğini aktarıyor. Sky, çöken binalara ve arama kurtarma çalışmalarına ilişkin görüntüleri yayımlıyor.

Hollanda basını Van'daki depreme geniş yer verdi

Van'daki şiddetli deprem, Hollanda basınında geniş yer aldı. Deprem, Hollanda'da yayınlanan De Telegraaf, De Volkskrant, NRC ve AD gazetelerinin internet sitelerinde birinci haber olarak verildi.

Hollanda basını Van'daki depremi 'Türk-İran sınırında deprem' başlığı ile okuyucularına duyurdu. Haberlerde Türkiye'nin Kandilli Rasathanesi'ne göre depremin şiddetinin tahminen 7,2 büyüklüğünde olduğu belirtildi. Hollanda basınında depremde 80 binanın yıkıldığı ve 50'den fazla kişinin cesedine ulaşıldığı bilgilerine yer verildi.

Haberlerde Türkiye'ye dünyanın birçok ülkesinden yardım talebinde bulunulduğu, özellikle İsrail'in deprem bölgesine yardımda bulunmak istediğini ancak Ankara'nın bu yardıma bir cevap vermediğini yazdı.

Haberlerde ayrıca Türkiye'de küçük depremlerin neredeyse her gün meydana geldiğine yer verildi. Türkiye'nin büyük fay hattı üzerinde yer aldığı, 1999 yılında meydana gelen Marmara depremi hatırlatılarak, iki büyük depremde ülkenin sanayi bölgesinin olduğu kuzeybatısında 20.000'den fazla kişinin öldüğü anlatıldı. Mayıs ayında Kütahya'nın Simav ilçesinde meydana gelen depremle ilgili bilgiler de okuyuculara duyuruldu.

Deprem Kazak basınında

Öte yandan, Kazakistan basını da Van'daki depreme ilk saatlerinden itibaren geniş şekilde yer verdi.

Kazakistan'a yayın yapan bir çok internet sitesi ile gazetelerin internet sayfalarından Van'da meydana gelen depremle ilgili haberler son dakika haberleri olarak arka arkaya verildi.

Kazakistan'ın en büyük haber sitelerinden Newskaz.kz internet sitesi Van'da meydana gelen depremin 7,2 büyüklüğünde olduğunu ve binlerce insanın hayatını kaybettiğini ifade ederken, depremin Ermenistan ve Azerbaycan'dan da hissedildiği duyuruldu.

Kazak internet haber sitelerinde, bölgede görülen en büyük depremlerden biri olduğu belirtildi ve çok sayıda binanın yıkıldığı duyuruldu. Haberlerde, bir çok ülkenin Türkiye'ye yardım teklif ettiği de kaydedildi.

Haberin Devamı