Gazete Vatan Logo

Deprem dalgaları dünyayı iki kez dolaştı

ÇİN’de meydana gelen 7.9 büyüklüğündeki depremde ölü sayısının 50 bini bulacağı tahminleri yapılırken, sarsıntının yarattığı sismik dalgaların dünyayı iki kez dolaştığı açıklandı

Japonya’daki Matsuşiro Rasathanesi, Siçuan bölgesini yıkan depremin oluşturduğu “yüzey” dalgalarının, sismograflar tarafından 90’ar dakika arayla iki kez tespit edildiğini belirtti. Yani Çin’den Japonya’ya doğru yayılan dalgalar, Pasifik Okyanusu’nu, Amerika’yı, Atlas Okyanusu’nu ve Afrika’yı aşarak Asya’ya geri döndü. Uzmanlar bunun sarsıntının ne kadar güçlü olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

Son 60 yılın en büyük felaketi

Depremin 4 milyon 800 bin insanın evsiz kalmasına neden olduğu açıklanırken, afet bölgesini ziyaret eden Çin Başbakanı Wen Jiabo, bu depremin son 30 yılın değil, 1949 yılında kurulan Çin Halk Cumhuriyeti tarihinin en büyük depremi olduğunu açıklaması, ölü sayısının 240 bini aşacağı yorumlarına neden oldu. 1976 yılında Tangshan’da yaşanan depremde 240 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Çin’de umutlar mucizelere kaldı

ÇİN’de hâlå enkaz altında olduğu tahmin edilen 25 bin kişinin hayatına dair umutlar yavaş yavaş kesilirken, mucize kurtuluş haberleri de geliyor. Dün sabah Beiçuan’daki bir okulun enkazından 13 yaşında bir öğrenci depremden 80 saat sonra sağ olarak çıkarıldı. Aynı kentte yıkılan bir kliniğin enkazından da depremden 96 saat sonra 23 yaşındaki bir hemşire kurtarıldı. Son olarak sarsıntıdan 100 saat sonra 50 yaşındaki bir adamın enkazdan sağ olarak kurtarıldığı haberi geldi.

Haberin Devamı