Gazete Vatan Logo

Deprem çantasında neler olmalı?

Elazığ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki deprem sonrası herkes deprem çantasında neler bulunması gerekir? sorusunu sormaya başladı. Deprem öncesi tedbirli olmak adına evde, iş yerinde, okulda deprem çantası bulundurmak hayat kurtarıcı olabilir. Peki, deprem çantasında neler olmalı? Deprem çantası nasıl hazırlanır?

Deprem çantasında neler olmalı?

Elazığı'nın Sivrice iliçesinde yaşanan depremin ardından uzmanlar hayati öneme sahip birçok öneride bulunuyor. Uzmanların dikkat çektikleri en temel konu da deprem çantası oldu. AKUT ve AFAD 'Acil Durum Seti-72 Saatlik Yeterlilik' seti olarak adlandırılan bir deprem çantası listesi hazırlamıştır. Deprem çantasında neler bulunmalı? Deprem çantasına ne konulur?

Deprem çantasında neler bulunmalı?

Deprem çantası hazırlarken öncelikle kişisel ihtiyaçlarınızın bulunduğu bir liste hazırlamanız gerekmektedir. Çanta kolay ulaşabileceğiniz bir yerde bulunmalı ve sürekli güncellenmelidir.

Deprem çantası oluşturulurken sorumlu olduğunuz kişinin (bebek, yaşlılar, engelliler) de gerekli ihtiyaçlarının karşılandığı ayrı bir deprem çantası da hazırlanmalıdır.

Afed sonrası, acil ihtiyaçlarınızı temin edebileceğiniz yerlere ulaşmak zor olacağından, çantanızda yiyecek, içecek ve hafif yaralanma riskine karşı tıbbi yardım malzemeleri de bulunmalıdır.

Deprem çantası içinde olması gerekenler:

Gıda

Vitaminli, yüksek kalorili ve karbonhidrat ve yüksek kalorili, su kaybını önleyen bozulmaya dayanıklı olan, özellikle konserve, kuru meyve ve yemiş, tahin, pekmez, bal ve kutu meyve suyu gibi gıdalar olmalı.

Haberin Devamı

Bütün aile fertleri için bol miktarda su da gıda listesi içine eklenmelidir.

Önemli evraklar

Tapu, sigorta, kimlik, diplomalar, pasaport, banka cüzdanı gibi kıymetli evraklarınızın bir fotokopisi mutlaka deprem çantanızda bulunmalı. Evcil hayvanınız varsa onun sağlık karnesi de deprem çantası içinde bulundurulması gereken evraklardan biridir.

Giyecek

Uykuda yakalanma riskine veya üşüme riskine karşı, yağmurluk, iç çamaşırı, çorap gibi iklime uygun giysiler yedekleriyle birlikte bulundurulmalıdır. Bebeğiniz varsa, biberon, bez, mama gibi ihtiyaçları da listeye eklemeye unutmayın.

Hijyen malzemeleri

Temel ihtiyaçlarınızı karşılayacak düzeyde sabun, diş fırçası, macun, ıslak mendil, tuvalet kağıdı, hijyenik ped gibi malzemeler de deprem çantasında neler olmalı sorusu içinde konulacak malzemelerdendir.

Diğer ihtiyaçlar (Battaniye, düdük, çakı, pil)

Haberin Devamı

Deprem sonrası eve girmeye çekiniyorsanız ve arabanız da yoksa çantanızda mutlaka bir çadır da deprem çantası listesine eklenebilir. Ayrıca battaniye, düdük, çakı, kağıt ve kalem, pilli radyo, pil, harici şarj adaptörü, uygu tulumu gibi malzemeler de deprem çantası içinde olması gereken ihtiyaçlardandır. Ayrıca acil numara kağıtlarına ulaşabileceğimiz yedek bir telefon rehberi listesi de oluşturulmalıdır.