Gazete Vatan Logo

Deprem çantasında neler olmalı? Deprem çantasının maliyeti

İstanbul’da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki deprem sonrası vatandaşlar bir yandan acil toplanma alanlarını araştırırken, diğer taraftan deprem çantası oluşturmaya başladı. Gelecek bir deprem öncesi tedbirli olmak adına evde, iş yerinde, okulda deprem çantası bulundurmak hayat kurtarıcı olabilir. Peki, deprem çantasında neler olmalı? Deprem çantası nasıl hazırlanır? Deprem çantasının maliyeti nedir?

Deprem çantasında neler olmalı? Deprem çantasının maliyeti

İstanbul’da 5.8 büyüklüğündeki deprem kentte büyük korku yaşanmasına neden oldu. Art arda gelen uzman görüşleri, hayati öneme sahip birçok öneride bulunurken, dikkat çektikleri en temel konu da deprem çantası oluyor. AKUT ‘’Acil Durum Seti-72 Saatlik Yeterlilik’’ seti olarak adlandırılan bir deprem çantası listesi hazırlamıştır. Deprem çantasında neler bulunmalı? Deprem çantasına ne konulur? Deprem çantasının maliyeti nedir? Sorularının ipuçları haberimizde.

Deprem çantasında neler bulunmalı?

Deprem çantası hazırlarken öncelikle kişisel ihtiyaçlarınızın bulunduğu bir liste hazırlamanız gerekmektedir. Çanta kolay ulaşabileceğiniz bir yerde bulunmalı ve sürekli güncellenmelidir.

Deprem çantası oluşturulurken sorumlu olduğunuz kişinin (bebek, yaşlılar, engelliler) de gerekli ihtiyaçlarının karşılandığı ayrı bir deprem çantası da hazırlanmalıdır.

Afed sonrası, acil ihtiyaçlarınızı temin edebileceğiniz yerlere ulaşmak zor olacağından, çantanızda yiyecek, içecek ve hafif yaralanma riskine karşı tıbbi yardım malzemeleri de bulunmalıdır.

Haberin Devamı

Deprem çantası içinde olması gerekenler:

Gıda

Vitaminli, yüksek kalorili ve karbonhidrat ve yüksek kalorili, su kaybını önleyen bozulmaya dayanıklı olan, özellikle konserve, kuru meyve ve yemiş, tahin, pekmez, bal ve kutu meyve suyu gibi gıdalar olmalı.

Bütün aile fertleri için bol miktarda su da gıda listesi içine eklenmelidir.

Önemli evraklar

Tapu, sigorta, kimlik, diplomalar, pasaport, banka cüzdanı gibi kıymetli evraklarınızın bir fotokopisi mutlaka deprem çantanızda bulunmalı. Evcil hayvanınız varsa onun sağlık karnesi de deprem çantası içinde bulundurulması gereken evraklardan biridir.

Giyecek

Uykuda yakalanma riskine veya üşüme riskine karşı, yağmurluk, iç çamaşırı, çorap gibi iklime uygun giysiler yedekleriyle birlikte bulundurulmalıdır. Bebeğiniz varsa, biberon, bez, mama gibi ihtiyaçları da listeye eklemeye unutmayın.

Hijyen malzemeleri

Temel ihtiyaçlarınızı karşılayacak düzeyde sabun, diş fırçası, macun, ıslak mendil, tuvalet kağıdı, hijyenik ped gibi malzemeler de deprem çantasında neler olmalı sorusu içinde konulacak malzemelerdendir.

Haberin Devamı

Diğer ihtiyaçlar (Battaniye, düdük, çakı, pil)

Deprem sonrası eve girmeye çekiniyorsanız ve arabanız da yoksa çantanızda mutlaka bir çadır da deprem çantası listesine eklenebilir. Ayrıca battaniye, düdük, çakı, kağıt ve kalem, pilli radyo, pil, harici şarj adaptörü, uygu tulumu gibi malzemeler de deprem çantası içinde olması gereken ihtiyaçlardandır. Ayrıca acil numara kağıtlarına ulaşabileceğimiz yedek bir telefon rehberi listesi de oluşturulmalıdır.

Deprem çantasının maliyeti

Bu çantayı hazırlamanın da elbet bir maliyeti vardır. Deprem çantası ne kadar sorusunu kalem kalem hesaplarsak, ortalama 440 TL bir fiyat çıkar.

Uzmanlara göre; önceden hazırlanmış bir deprem çantası depremde hayat kurtarırken, hayat kurtaran deprem çantasının maliyeti de kişin merak ettiği konuların başında geliyor.

İHA muhabirinin yaptığı analize göre, bir deprem çantasında bulunması gereken malzemelerin toplamı bir kişi için ortalama 440 TL olarak hesaplandı.

Haberin Devamı

Deprem çantasına giyecek olarak iç çamaşırı, çorap, yağmurluk ve iklime uygun giysilerin konulması önem arz ediyor. Çantada bulundurulması gereken malzemeler ve fiyatları şu şekilde sıralanıyor: “iç çamaşırı 20 TL, çorap 20 TL, yağmurluk 30 TL ve iklime uygun giysiler.

Hijyen malzemesi; sabun 5 TL, diş fırçası ve macunu 25 TL, ıslak mendil 5 TL, tuvalet kağıdı 30 TL, ilk yardım çantası 30 TL, uyku tulumu 100 TL veya battaniye 25 TL, çakı 30 TL, düdük 10 TL, küçük makas 20 TL, kağıt 5 TL, kalem 5 TL, pilli radyo 50 TL, el feneri 10 TL ve yedek piller 20 TL.”