Gazete Vatan Logo

Denizkondu Bozburun'da

Armatör Kahraman Sadıkoğlu'nun ‘denizkondusu’ Bozburun'u mekan tuttu. Çevreciler eylemde...

MAVİ yolculuğun vazgeçilmez duraklarından olan Göcek ve Dalaman koylarında yıllarca kaldıktan sonra, yasal şartları yerine getirmediği için bölgeden çıkartılan armatör Kahraman Sadıkoğlu'nun ‘denizkondusu’ My Fantasy, şimdi de Marmaris Bozburun'u mekan tuttu. Çevrecilerin tepkisi nedeniyle bir süredir Marmaris'te özel bir marinada tutulan My Fantasy'nin yeni yeri balık çiftliklerinden temizlenen Bozburun yakınlarındaki Söğüt Köyü'nün İnceburun koyu oldu. Marmaris Kaymakamı A. Serdar Polat “Oraya nasıl ve hangi yasal çerçevede gitti araştırıyorum” dedi. Bozburun Belediye Başkanı CHP'li Cemil Şener de “Gelişine tepki gösterdim ama bana evrakları tamam denince sustum” diye konuştu.

Sadıkoğlu'nun dubleks daire şeklinde, yüzme havuzu, saunası, spor salonu ve helikopter pisti bulunan 800 metrekarelik ‘denizkondusu’ My Fantasy, yasal mevzuat nedeniyle ayrıldığı Göcek ve Dalaman koylarından sonra Marmaris'e yerleşti. Geçen yıl Turunç'un Kumlubük koyuna demirleyen ve burada çevrecilerin tepki göstermesi üzerine Denize Elverişlilik Belgesi'ni almak için özel bir marinaya çekilen My Fantasy, bir hafta önce, bu kez balık çiftliklerinden arındırılan ve Bozburun Söğüt Köyü'ne bağlı İnceburun Koyu'na yerleşti.

Bozburun Belediye Başkanı Cemil Şener, Bozburun'a yapılan Deniz Hudut Kapısı'nın hizmete girmesiyle uluslararası tekne trafiğinin de rotası yakınında olan ‘yüzer evin’ görüntü kirliliği yarattığını söyledi. Denizkondunun getirildiğini öğrenir öğrenmez İnceburun'a giderek inceleme yaptığını belirten Cemil Şener, “Hatta oraya yanaştığı gün tesadüfen Muğla İl Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri de Bozburun'daydı. Bana gerekli belgelerin tamamlandığını söylediler ama ben yine de giderek inceleme yaptım. Bana ‘evraklarımız tamam’ denilince mecburen susmak zorunda kaldım ve geri döndüm. Rodos ve Sömbeki (Simi) adalarından gelen teknelerin görüş alanı içinde. Böyle bir görüntü ne kadar yakışık alır artık siz tahmin edin” dedi.

ÖNEMLİ OLAN ORAYA NASIL GİTTİKLERİ

Marmaris Kaymakamı A. Serdar Polat, My Fantasy'nin Marmaris'ten ayrılarak hangi prosedür ve yasal izinler çerçevesinde İnceburun'a gittiğini araştırdığını söyledi. Polat, “Çünkü hareket edebilmesi için yasal bazı zorunlulukları var. Bunlar yerine getirildi mi getirilmedi mi öncelikli olarak bu çok önemli. Durumu inceleniyor. Yasal olmayan hiçbir şeye izin vermeyiz” diye konuştu.

ORAYI ONLARA DAR EDERİZ

Marmaris Çevre ve Turizm Gönülleri Grubu Başkanı Filiz Ersan da, My Fantasy'nin acilen Marmaris sınırlarını terketmesini isteyerek, “Binlerce çevreciyle orayı onlara dar ederiz” dedi.

Grup olarak Türkiye'de görüntü ve gürültü kirliliğini önlemeye çalıştıklarını, turist sayısını artırmaya uğraştıklarını hatırlatan Ersan, “Biz yeni tedbirler almaya uğraşırken şu hale bakın. Tam da yabancı ülke teknelerinin giriş çıkış yapacağı kapının açıldığı bir yere böyle bir şeyin yerleşmesi yakışır mı? Buna kim izin vermiş? Biz gümrük kapısı açıldığıyla kalmasın, bölge eğlence merkezi olsun, buraya markalar taşınsın diye düşünürken bu iş mi yani şimdi? Fantasy midir, Fantastik mi nedir bilemem. Doğallığı bozulmasın oranın. Oraya gelmekle insana, Marmaris halkına saygısızlığın bir sembolünü yaratmış oluyor. 5 Haziran Dünya çevre haftasında binlerce kişiyle oraya gideriz. Duyarlı tüm vatandaşları bekliyoruz. Oralarda çok büyük eylemler yapmaya zorlamasınlar. Bu konuyla alakalı ne kadar müdürlük, yetkili kimse, kaymakamlık, valilik, bakanlıklar varsa hepsine yazılar yazacağım. Herkesi göreve davet edeceğim. O cesareti ve yetkiyi kimden alıp oraya gelip yerleşmiş? Sularımızı bir an önce terketsin. Bunu yapmazsa protesto ötesinde çok şey yaparız” dedi.

Haberin Devamı