Gazete Vatan Logo

Denizde kâbus!

Çanakkale’de karaya oturan Gökçeada-1 Feribotu’ndaki 188 yolcu, can yeleklerini giyip, fırtınalı denizde yaklaşık 13.5 saat kurtarılmayı bekledi. Yolcular isyan etti

Çanakkale’de önceki gün Kabatepe ile Gökçeada arasında sefer yapan ‘Gökçeada-1’ feribotu, Gökçeada Kuzu Limanı Taşocakları Mevkii’nde saat 16.15’te karaya oturdu. Şiddetli poyraz fırtınası nedeniyle feribottaki 188 yolcunun tahliyesi, 13.5 saat sonra başladı ve yaklaşık 16 saatte bitti.

Tekneyle kumanya geldi

Can yelekleri üzerinde feribottaki koltukların üzerinde çocuklar yatarak, yetişkinler ise oturarak ve dua ederek sabahladı. Yolcuların yiyecek içecek yardımına feribotun içindeki kantin yetişti. Ayrıca gece, bir balıkçı teknesiyle feribota yolcular için kumanya bırakıldı. Saat 05.40 itibariyle feribottaki yolcuların tahliye işlemine başlandı. İlk olarak Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanlığı’na bağlı ’SAGET 14’ botuyla 7 yolcu feribottan alınarak Gökçeada Kuzu Limanı’na getirildi.

Bu deneme başarılı olunca ’SAGET 14’ ile birlikte Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne bağlı ’Kurtarma 7’ römorkörü birlikte tahliye işlemine devam etti. 188 yolcunun tahliyesi saat 08.00’e kadar sürdü. Yolcuların tahliye işlemi tamamlandıktan sonra ise bir planlama yapılarak, feribotun karaya oturduğu bölgeden römorkörle çekilerek kurtarılması bekleniyor.

Haberin Devamı

Filikalar bozuktu...

Gemide saatlerce kurtarılmayı bekleyen yolcular ise yaşadıklarına isyan etti. Kazadan sonra ilk üç saat hiçbir yetkilinin kendilerine açıklama yapmadığını söyleyen Mustafa Özgür Bacak, “Saat 16.10 gibi limana yaklaştık. Tam o sırada büyük bir gürültü ve sarsıntı oldu. Biz deprem olduğunu zannettik. Büyük bir panik havası vardı. Gemide yetkili kimseyi bulamadık. 3 saat aşağıya yolcuların bulunduğu noktaya hiç gelinmedi. Filika sorduk, ‘bozuk’ dediler. Can yeleği dolaplarının kilitli olduğunu gördük. Bazı yolcular kilitleri kırdı. Kaptanın ve yardımcısının dümen mahallinde olmadığı söyleniyor” dedi.

Altı yara alsa batardık

Kemal Selman Uygun da, “Büyük bir gürültü yaşandı. 3 kez gemi havaya kalkıp zemine vurdu karaya oturdu. Geminin altı derin yara alsa batabilirdi” diye konuştu.

Başkan da eleştirdi

MHP’li Gökçeada’nın Belediye Başkanı Ünal Çetin de kurtarma çalışmalarının bu kadar uzun sürmesini eleştirerek, “Gemi teknik bir arıza veya farklı sebeplerle, her ne şekilde olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti Devleti, uzun süre bu yolcuları gemide bırakmamalıydı. Hiçbir mazeret kabul etmiyoruz. Şu anda da feribotu kurtarmak için tek römorkör uğraşıyor. Gökçeada için aktarılan 10 milyon TL harcanmadı” dedi.

Haberin Devamı