Gazete Vatan Logo

DenizBank’ta satış bu ay tamamlanacak

DenizBank CEO’su Hakan Ateş, bankanın satışının Mayıs ayında sonuçlanacağını söyledi. Ateş, süreçle ilgili,”Satışta alan memnun satan memnun. Açıkçası ortam çok da gül bahçesi değil. Böyle bir ortamda güçlü bir talibin olması elimizdeki varlığın gücünü gösteriyor” dedi.

DenizBank’ta satış bu ay tamamlanacak

DenizBank’ın Mayıs ayı içinde satılması bekleniyor. DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, bankanın satışının bu ay içerisinde tamamlanmasını umduğunu söyledi. Ateş, “Tarih konusunda yetkili değilim, satışın Mayıs’ta tamamlanacağını tahmin ediyorum. İnşallah Mayıs’ta sonuçlanır” dedi. Daha önce Ateş, yüzde 99.85’i Sberbank’a ait DenizBank’ın Dubai’nin en büyük bankası Emirates NBD’ye satışıyla ilgili olarak “Emirates ile hissedarlık görüşmeleri, normal ticaret kuralları çerçevesinde sürüyor” açıklamasında bulunmuştu.

Alan da satan da memnun

Satış süreci ile ilgili “Alan memnun satan memnun” ifadelerini kullanan Ateş, “Gelişmekte olan ülkeler çok rahat ve güzel günlerden geçmiyor. Açıkcası ortam çok da gül bahçesi değil. Önümüzde erken seçim dönemi var. Bu kadar politik, ekonomik ve gelişmekte olan ülkelerin çok da lehine gelişmeyen, petrolün fiyatının 77 dolar seviyelerine çıktığı bir ortamda, bizim yarattığımız varlık demek ki güzel, demek ki gelecek vadediyor, demek ki kârlı büyümenin habercisi. Bu bakımdan da talibi var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ateş, “Burada ortalama çarpan da defter değeri, birinci kuşak sermayenin piyasa değerine oranı da 0.70. Yani içindeki paranın yüzde 30’u kadar eksiği” dedi.

Sonu hüsran olur

Hakan Ateş, kurda ciddi bir hareketin yaşandığını ve TL’nin belli bir değer kaybının olduğunu belirterek, “Kurun artması ille de kötü değildir. Tabi ki değişken ve hızlı bir artıştan söz etmiyorum. Ancak biz dış ticaret açığı veren bir ülkeyiz. Cari açığımız 55 milyar dolar. Böyle bir ülkede iç ve dış talebi dengelemezseniz bunun sonu hüsran olur. Bir noktada dış talebi canlandırıp iç talebi dengelemek zorundasınız. Önemli olan dalgalanmaların olmaması. Stabil bir durumda kalması herkes için en iyisi” dedi.

Şehrin gündemine tarımı getirmeliyiz

Dünya Çiftçiler Günü’nün 1984 yılından bu yana kutlandığını hatırlatan Denizbank Tarımdan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Burak Koçak da asıl amaçlarının tarımı şehrin gündemine taşımak olduğunu belirterek, okullarda tarım derslerine ağırlık verilmesi, sokakta gündemin tarım olması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin coğrafi konumuyla hem ciddi bir tarım ülkesi olduğunu hem de tüketim pazarlarının tam ortasında yer aldığını kaydeden Koçak, Türkiye’nin 30 tarım ürününde dünyada ilk 5 ülke arasında yer aldığını belirterek “Saklama koşullarını iyileştirip Avrupa’ya ihracatı daha katma değerli yapabiliriz” dedi.
Denizbank olarak Tarişbank’tan miras kalan 100 yıllık bilgi birikimi uzmanlaşmış kadroları ile birlikte müşterilerine hizmet verdiklerini belirten Kocak, 2003’te Tarişbank’ı bünyelerine kattıkları günden bu yana yılda ortalama yüzde 45 büyüyerek tarımda Türkiye’nin lider özel bankası olmayı sürdürdüklerini söyledi.
Çiftçiyi tefecinin elinden kurtardık
DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, 2002’den bu yana tarıma özel uzmanlaşmış ekipler ve yüzlerce ziraat mühendisi ile Türk çiftçisine destek verdiklerini belirterek şunları anlattı: “Bizim en büyük problemlerimizin başında tarım geliyor. Ülke olarak bu alanda daha güçlü finansman ve eğitime ihtiyacımız var. Özellikle vade sopasıyla çiftçimizin belini büken tefecilerden acilen kurtulmamız lazım. Sadece hasat döneminde eline sermaye geçen çiftçimizi yıl boyunca vade ve faizle alışverişe zorlayan bu yapılanmaları tarım bankacılığı ile aştık. Çiftçilere verdiğimiz Üretici Kart ile vade farksız faizsiz yem, mazot ve ekipmanlar alınabiliyor. Biz banka olarak fedakarlık yapıyoruz. Esnaf da komisyonlarından biraz düşüyor. Ekonomik aktivite hızlanıyor. Çiftçi ve esnaf kazanıyor. 14 ayrı bankanın operasyonları ile sektöre toplam 92 milyar lira kaynak sağladık. Burada özel bankalar arasında yüzde 41’lik pazar payı ile lideriz ve bu payı daha da artıracağız.”

Haberin Devamı