Gazete Vatan Logo

Deniz olmaktan çıkıyor!

Marmara Denizi için korkutan açıklama geldi. Durum ciddi anlamda vahim!

Dünya genelinde bir deniz için yapılmış en uzun soluklu izleme projelerinden biri olan MAREM Projesi’nin sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre Marmara Denizi’nde geçtiğimiz yıllara oranla daha fazla oksijensiz alana rastlanırken su kalitesinin artarak bozulduğu gözlemlendi. Uzmanlar, Marmara Denizi’nin bu haliyle bir deniz özelliği taşımadığını belirtiyor.

Marmara Denizi’nin Değişen Oşinografik Şartlarının İzlenmesi (MAREM) Projesi’nin sonuçlarına göre Marmara Denizi’nde oksijen bitti, su kalitesi bozuldu, tür çeşitliliği ve miktarlarında ciddi düşüşler saptandı. 2006 yılından beri Sevinç-Erdal İnönü Vakfı bünyesinde ve iki yıldır Akkim Kimya ana sponsorluğunda sürdürülen projenin sonuçları açıklandı. Sevinç İnönü’nün de katıldığı toplantıda Marmara Denizi’ndeki vahim tablo gözler önüne serildi. Proje Lideri Levent Artüz, Türkiye nüfusunun yüzde 30’unu barındınan Marmara havzasında Çanakkale Boğazı’ndan Ege Denizi’ne uzanan 150’yi aşkın istasyonda ölçümler yaptıklarını belirterek, “Geçmiş senelere kıyasla çok daha fazla alanda oksijensiz bölgelere rastlandı. Çok büyük risk altında. Su kalitesi kademeli olarak devamlı bozulmaktadır” dedi. Artüz, “Su kalitesindeki bozulmanın Marmara Denizi’nin anahtar fonksiyonları olan balıkçılık, ekosistem ve turizmini de olumsuz etkilediği, özellikle Marmara’nın doğu kesiminde hayvansal plakton tür çeşitliliği ve miktarlarında ciddi düşüşler tespit edildi” diye konuştu.

Adalar’da canlı adedi 10’u geçmez

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dinçer Gülen ise “İlk kez bin 200 metre derinlikten örnek aldık. Faylar üzerindek gaz ya da su fışkıran yerlerden örnekler aldık. Ve yeni türler ortaya çıktı. 16 bin yıllık formlara rasladır” dedi. Bahçeşehir Üniversitesi öğretim Üyesi Dr. Hatice Eser Ökten de, “Bazı noktalarda bakteri kolonilerininin yönetmelikte verilen limit değerlerinin çok üzerine çıktığını saptadık” dedi.

Haberin Devamı