Gazete Vatan Logo

Deniz her zaman sütliman olmaz!

'Geminiz sağlamsa, işinin ehli ekip varsa...'

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, gemiyle yolculuğunda denizin her zaman sütliman olamayacağını belirterek, “Geminiz sağlamsa, işinin ehli ekip varsa endişemiz yok” dedi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Suriye odaklı gelişmeler konusunda, “Bizim için bu konuların direkt maliyetleri, ekonomi üzerindeki etkileri sınırlıdır. Ama endirekt maliyetlere dikkat etmek gerekir. Petrol fiyatları kanalıyla ve güven kanalıyla olan etkilerine dikkat etmek gerekiyor ama bunların hepsine çalışıyoruz, bakıyoruz, sürekli izliyoruz” dedi.

Bir televizyon kanalında soruları yanıtlayan Babacan, Mısır ve Suriye’deki gelişmelerin yansıması dolayısıyla “Ekonomide bir kriz bekliyor musunuz” sorusuna şu yanıtı verdi: “Türkiye’de ekonomi ve finansal piyasalar üzerinde etkili olan en önemli konu bugün itibarıyla hâlâ küresel dalgalanmalar. Bölgemizdeki gelişmelerin dönem dönem ekonomimiz üzerinde çok sınırlı da olsa etkisi oldu. Bundan sonra da, gelişmelere göre belli oranlarda etkisi olabilir ama bunun sınırlı olacağına inanıyoruz.”

Endişemiz yok

Döviz kuru dalgalanmalarının Türkiye’ye özgü bir durum olmadığını ifade eden Babacan, 22 Mayıs’tan bu yana para birimlerinin Brezilya’da yüzde 15, Rusya’da yüzde 6.6 değer kaybettiğini dile getirdi. Babacan, dışa açık bir ülkenin dışarıdaki dalgalanmalardan etkilenmemesinin mümkün olmadığını söyledi. Babacan, bir gemiyle yolculuğa çıkıldığında denizin her zaman sütliman, havanın her zaman günlük güneşlik olamayacağını ifade ederek, “Geminiz sağlamsa, işinin ehli bir ekip varsa bu konularda endişemiz yok” dedi. Dalgalanmalarda ana etkinin dış dalgalar olduğunu, Gezi olaylarının da ilave bir etkisinin olduğunu söyleyen Babacan, “Dışarıda zaten fırtına vardı, içeride de biraz sallayanlar oldu” ifadesini kullandı.

Yeni OVP, Kurban Bayramı’ndan önce

Ali Babacan, yeni Orta Vadeli Programı (OVP) Kurban Bayramı’ndan önce açıklayacaklarını bildirdi. Yeni seçilen TOBB yönetim kurulu ve konsey üyelerini ziyaret eden Babacan, burada yawptığı konuşmada, “Türkiye’nin son aylarda ekonomisi üzerinde etkili olan gelişmeleri başlıklar altında anlatan Babacan, bunlardan bir tanesinin küresel ekonomik konjonktür olduğunu söyledi. Avrupa’da yapısal sorunların devam ettiğine dikkat çeken Babacan, “Ama son aylarda dibe çöküşün durduğuna dair küçük sinyaller geliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Petrol orta vadede düşer

ALİ Babacan, petrol fiyatlarına ilişkin soruyu yanıtlarken, petrol fiyatlarında genel olarak orta vade düşüş trendi beklendiğini ifade etti. Babacan, şunları kaydetti: “Petrol arzıyla ilgili jeopolitik sebeplerle ortaya çıkabilecek sorunlar geçici olarak petrol fiyatlarının yükselmesine vesile olabilir. Petrol fiyatlarındaki 10 dolarlık bir artış 2012 yılı rakamlarıyla cari açığımızı 4.7 milyar dolar artırıyor. Her 10 dolarlık düşüş de o kadar düşürüyor kuşkusuz.”

34 milyar dolar döviz fazlası var

Devletin net borcunun milli gelire oranının yüzde 17’ye düştüğünü ifade eden Babacan, kamu borçluluğu ve bankacılık sistemi açısından Türkiye’nin şu anda çok sağlam bir pozisyonda bulunduğunu bildirdi. Bankaların bilançolarına bakıldığında döviz dengesinin bulunduğuna dikkati çeken Babacan, “Kamunun döviz borçluluğu artık söz konusu değil. Tam tersine kamu şu anda döviz fazlasına sahip. Mart sonu itibarıyla net rakamlara baktığımızda kamu sektörünün döviz varlıklarında 34 milyar dolar fazlası var” dedi.

Kurdaki yüzde 10’luk artışın enflasyona etkisi yüzde 1.5

Ali Babacan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın dolar kurunun yıl sonunda 1.92 TL veya altında olursa şaşırılmaması gerektiğine ilişkin sözlerinin sorulması üzerine şöyle konuştu: “Türkiye’de serbest kur rejimi uyguluyoruz. Kur Merkez Bankası için neden önemlidir? Çünkü kurdan enflasyona bir geçişkenlik söz konusu. Şu anda bu geçişgenlik yüzde 15 civarında. Bu şu demek, kur yüzde 10 arttığında enflasyonumuzu yüzde 1.5 artırıyor. Ama hemen etkilemiyor, toplam 1.5 yıllık bir zamana yayarak etkiliyor. Merkez Bankamızın kur ile ilgili yönlendirici açıklamalarını enflasyon cephesinden okumak lazım. Tabii ki doğru kur ne olmalının bir sürü hesabı var. 100 iktisatçıyı çağırın size 100 ayrı hesap getirir. Bunlardan Nobel ödüllülerini çağırın, 10 Nobel ödüllü size 10 ayrı kur hesap eder. Merkez Bankamızın da kendi hesabı var.”

Yabancı çıkışında sıkıntılı tablo yok

ALİ Babacan, hisse senedi piyasasından 22 Mayıs’tan bugüne 2 milyar dolar net yabancı çıkışı yaşandığını söyledi. Tahvil ve bono piyasasından çıkışın yaklaşık 1 milyar dolar olduğunu anlatan Babacan, swap piyasasından çıkışın da 8 milyar dolar olduğunu ifade etti. Babacan, “Fiili çıkış açısından baktığımızda çok şükür o kadar sıkıntılı bir tablo yok” dedi.

Haberin Devamı