Bu çocuklar sporun Anadolu Kaplanları

Haberin Devamı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Ampute Futbol Milli Takımını “Bu çocuklar sporun Anadolu kaplanları” diye niteledi ve başarılarının mükafatını alabilmeleri için bayramdan sonra ödül yönetmeliğinin değiştirileceğini açıkladı

Önceki gün Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç tarafından kabul edilen Ampute Futbol Milli Takımı’nın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile de görüşmesi, büyük ilgi topladı. Kabinenin tek kadın üyesi olan Şahin, duygusal anların yaşandığı kabulün ardından VATAN’ın sorularını yanıtladı:

- Ampute futbol milli takımının madalya alıp dönerken yaşadıkları biraz yürekleri burktu...

Bu çocuklar Anadolu’nun çocukları. Hepimizin yakınları, evlatlarımız. Çok kısa sürede nasıl hızlı bir başarı sağlanabileceğinin de en önemli örneği. Çünkü 2003’te ampute futol takımıyla alakalı süreç başlıyor. 2 yıl sonra biz dünya üçüncüsü oluyoruz. Çok hızlı bir başarı hikayesi var. İki senede dünya üçüncü olabiliyoruz. Çok yüksek bir potansiyel var. Azıcık önünü açıp, arkadan ittiğin zaman nasıl başarılacağını gördük. Dünyada da 1998’li yıllarda başlayan bir süreç. Bizim 2003’teki iktidarımızla Başbakanımızın engellilerle ilgili yaptığı çalışmalar sporda, sanatta farklı bir vizyon açtı. Yeni ufuklar açıldı. Bundan kaynaklı da bir başarı hikayesi var. Çocuklarımızla biraraya geldik. Ben onlara da söyledim, o kadar çok kazanımı olan bir iş ki. Bir kere sürdürülebilir başarı çok önemli. Çünkü aynı başarıyı tesadüfen bir defa sağlamamışsınız. Dünya üçüncüsü, Avrupa ikincisi ve yine dünya üçüncüsü oluyorsunuz. Demek ki burada bir takım ruhu oluşmuş, bir inanç birliği oluşmuş. Bu çok önemli.

Bir de bu çocuklarımızın yarısından çoğu üniversitede okuyor. Sporla akademik başarının örtüşebildiğini, bir engellinin ikisini birden başarabildiğini gösteren örnekler var. Şunu söyledim: Bireysel spordan çok takım çalışmasında voleybol, basketbol, futbolda kaynaşma, dayanışma, paylaşma, işbirliği ve sonuca beraber ulaşma... Bu hayattaki başarının da esas anahtarı. Bunu başaran ailesinde de huzurlu, iş hayatında başarılı olmayı beraberinde getirebiliyor. Dolayısıyla bu çocukların bir çok yönden kazandıklarıyla, bir 10 yılda, hatta 8-9 yılda gelinen nokta bu.

- Duygulandınız mı başarılarından?

Tabii ki. O kadar temiz ve ilgiye muhtaç ve o kadar önlerinde yapılması gereken hedefleri olan çocuklar ki...

- Bizim milliler dökülürken bu çocuklar az bir destekle engelleri ayıp şaşırttılar...

Paralimpikte de gayet başarılı bir süreç geçirdik. Bu bizim kamuoyumuz açısından da herkesin dikkatini yeni çekmeye başladı. Çünkü engellinin top oynayacağı, uluslararası alanda madalya kazanacağı; böyle bir şey engelsizler için de hayaldi. Şu anda engellinin başarması, engellinin kabulünü ve toplumdaki beraber yaşama kültürünü de artırıyor. Engelli bir çocuk ailesinin yaşamını değiştirebiliyor. Verilen mali destekler bir başarı hikayesiyle engelsiz kardeşlerinin yaşamına da yardımcı olabiliyor. Hakikaten çok sevindirici bir durum.

- Gençlik ve Spor Bakanı dışında onları kabul eden tek siyasi siz oldunuz...

Ben ilk gün zaten Federasyon Başkanı’nı aynı anda aradım. Ekibi tebrik ettim. Sonra hızlı bir şekilde onların dönmesiyle programda araya sıkıştırmaya çalıştık. Çünkü ben çok önemsiyorum. Bu işte moral motivasyon çok önemli. İhtiyacımız olan şey de birlikte bu pozitif enerjiyi yaymak.

- Ödül yönetmeliği değişecek dediniz. Ne zamana yetiştirmeyi planlıyorsunuz...

Özel oyuncularla ilgili ödül yönetmeliği farklı çalışıyor. Daha önce böyle ödül alabilen sporcumuz yetişmediği için yönetmelik çok önemli de değildi. Çünkü öyle bir başarı hikayesi doğmuyordu. Geçenlerde Boğaz’ı geçen Down Sendromlu çocuğumuz Caner’in ailesi ve Federasyon Başkanı geldi. Onların da talebi var. Biz bu çocukları ayrı bir yönetmelikte değerlendiriyoruz. Engelsiz çocukların başarısıyla da kıyasladığınız zaman daha az destek veriyoruz yönetmelikte. Ama önce bu dediğim gibi sorun olarak görünmüyordu. Çünkü böyle bir başarı yoktu. Şu anda doğal olarak bir talebe dönüşmüş durumda. ‘Engelli olarak ben bunu başarıyorsam en az engelsizler kadar da bu işin mükafatını almalıyım’ diyor. Federasyon’daki kişiler de çok haklı bir şekilde bunun müdafaasını, mücadelesini yapıyor. Ben bunu daha önce Sayın Başbakanımıza iletmiştim. ‘Gerekli alt yapıyı çalışın’ dedi. Sayın Bakanımızla (Suat Kılıç) beraber bunun çalışmasını yaparız. Paralimpiklere de Suat Bey’le ve Başbakanımızın kızı Sümeyye Hanım’la beraber gitmiştik. Gereken neyse yaparız.

- Uzun sürer mi?

Süreci takip etmemiz lazım. Hemen şu zaman dilimi demem doğru olmaz, ama bayramdan sonra bu süreci başlatırız.

- Paralimpiklerin tanıtımı için çok hoş reklamlar yapılmıştı...

Bu çocuklarımıza da yaparız. Biz de Gençlik ve Spor Bakanlığımız da, kime ne düşüyorsa yaparız. Gençlik ve Spor Bakanlığımız da bu konuda çok başarılı. Onlar da bu konuda yardımcı olurlar. Takım tam bir Anadolu. Büyük bir başarı oluşmuş. ‘Anadolu Kaplanları’ hep sanayiden, ekonomiden mi çıkacak? Bu çocuklar da sporun Anadolu Kaplanları. İçinde gaziler de var. Akademik başarı da var, bir taraftan okuyup top oynayan var, bir taraftan çalışıp top oynayan var. Etkilenmemek mümkün değil.

Bu çocuklar sporun Anadolu Kaplanları

Kaptan yönetmenliğin düzeltilmesini istedi

Bakan Şahin ile görüşmeleri sırasında konuşan Takım Kaptanı İsmail Temiz, daha fazla desteklenmeleri gerektiğini ifade ederek, ”Ödül yönetmeliği paralimpik ve paralimpik olmayan şeklinde ayrılmış. Paralimpik olanlar belli düzene oturtulmuş ama diğerlerinin ucu açık. Bu yönetmeliğinin düzeltilmesini sizden arz ediyorum” dedi.

DİĞER YENİ YAZILAR