Ne olursan ol hızlı trenle gel!

Ankara-Konya arasını 1.5 saate indiren hızlı tren adeta uçuyor

Haberin Devamı

Maksimum 250 km hız yapan yeni trende o bildik nostaljik ‘tren sesi’ yok... Ne de rayların sürtme sesinden ve sallantıdan eser var... Eskinin ‘birinci sınıf vagonları’ bugün artık ‘business class’... Ekonomi bölümü ise tam bir Türkiye. Her yaştan çocuk, kadın, kapalısı, açığı, şalvarlısı, gurbetçisi... Yani hangi sınıftan olursan ol, Konya artık git-gel 3 saat!

Konya yolculuğumuz Ankara Garı’nda başladı. Konya YHT sıraya girer girmez oluşan kuyruk gerçekten görülmeye değerdi. Herkesin güvenlik kontrolünden geçmesi gerektiği için yarım saatte bunca kalabalığın trene binip binemeyeceği meselesi kafamızı kurcalasa da cevabı gecikmedi. Güvenlik görevlileri gerçekten müthiş bir hızla yarım saati bile bulmadan herkesi x-ray’dan geçirmeyi başardılar. Trenler Türkiye’de her zaman tam saatinde kalkar. Eskisi de yenisi de... Bir dakika gecikmeyle tren kaçırıldığına şahit olduğumuz için hızlı trenin saatler tam 11.30’u gösterdiğinde kalkması onca insan kalabalığına rağmen sürpriz olmadı. Hızlı trenin ilk bölümünde eski trenlerle aynı hattı kullandığınız için bir süre 100 km hızla gidiyorsunuz. Şehri henüz çıkmadığınız için hız zaman zaman 50’lere kadar düşebiliyor. Ancak Polatlı’da asıl hattına girdikten sonra hız önce 150’lere sonra da 250’lere kadar tırmanıyor. Gerçekten de trende sallantı olmuyor ve siz bir uçtan diğer uca kadar sallanmadan gidip gelebiliyorsunuz.

Tren sesi olmayan trenler

Trenin tavanında bulunan ekranlardan hızı takip edebiliyorsunuz. Zaten herkesin muhabbeti de trenin hızı üzerine dönüyor bir süre. Kimi Eskişehir hattında 274’ü gördüğünü söylüyor, kimi Avrupa’da 400’e çıkan trenlerin bulunduğundan söz ediyor. Çocukların büyük ilgisini çeken YHT’de yıllardır alıştığımız o bildik ve nostaljik ‘tren sesi’ bulunmuyor... Ne o gürültülü duruştan, ne rayların sürtme sesinden ne de sallantıdan eser var. Ama henüz Türkiye’nin sayılı YHT hatlarından birinde olduğumuzdan tren sesinin Anadolu için en azından bir süre daha nostaljik olmayacağı da ortada.

5 Eylül’e kadar bedava

Ankara-Konya YHT (Yüksek Hızlı Tren) hattının startı geçtiğimiz hafta verildi. Başbakan Erdoğan biletlerin bedava olduğunu açıkladı. Bu açıklamanın ardından da biletlerin tamamı tükenerek rekor kırdı. Demiryolları daha önce parayla bilet alanların içlerini “Paranız seyahatten sonra ödenecek” diyerek rahatlatmış. Bir çok insan 10 TL’ye aldığı biletin parasını geri alacağı için mutlu. 5 Eylül Pazartesi sabahı 5.00’de bedava kampanyası bitecek. Ondan sonra bilet fiyatları Ankara-Eskişehir YHT gibi normal 25, business 35 liradan satılacak.

Kuzen, artık bizde de var!

Eskinin ‘Birinci sınıf vagonları’ bugün artık business class. Burada “bedava” koltuk yok ama indirim var. Bilet alanlar 15 TL ödemişler, onlar paralarını geri alamayacaklar. Yine de eşin dostun biletiyle business koltuklarda oturan çok sayıda insan da bulunuyor. Buranın özelliği yan yana dört değil üç koltuk olması. Trenin ekonomi bölümü ise tam bir Türkiye. Her yaştan çocuk, kadın, kapalısı, açığı, kasketlisi, şalvarlısı, gurbetçisi. Hatta bir ara gaza gelen genç bir gurbetçi yurt dışındaki kuzenini arayıp, ‘Artık bizde de hızlı tren var, Konya’ya gidiyoruz. Çok güzel abi” diye hava atmadan edemiyor. Bu arada unutmadan herkes birbirine artık bayatlasa da ‘Git gel Konya 3 saat’ demeden de duramıyor.

55’i business 411 yolcu taşıyor

- 212 kilometrelik Konya-Ankara Hızlı Tren Hattı 4.5 yılda tamamlandı.

- 8 ay önce tamamlanan hattın güvenilirlik testi, “Piri Reis” isimli test treni tarafından yapıldı.

- Hat boyunca 56 bin 135 tonluk ray kullanıldı. 805 bin adet travers bulunuyor. 253 adet yol alt ve üst geçiş yapıldı.

- Trenler 356’sı ekonomi ve 55’i business olmak üzere 411 yolcu kapasiteli.

- Konya’ya yılda 3 milyon yolcu taşınması planlanıyor.

Çay da var içki de

Trende çay 1 TL. O da bayram nedeniyle indirimde. Normalde 1.50 TL. Ama rakıdan viskiye kadar her türlü içki yine hizmette. Konya’ya giderken rakı içilir mi? Fotoğraf çekmemize izin vermiyor ama yolculardan bazıları rakı kadehleri önlerinde kısa yolcuğun keyfini çıkarıyor. Konya’ya yaklaşırken hostesler tüm yolculara şeker dağıtıyor. Business class’ın özelliği ise yan yana 4 değil, 3 koltuk olması...

DİĞER YENİ YAZILAR