Gazete Vatan Logo

Deniz Feneri savcısına terfi gibi görevlendirme

Deniz Feneri’nde takipsizlik kararı veren savcı Veli Dalgalı özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıyla kurulan ‘Anayasal Düzene Karşı Suçlar Bürosu’nun başına getirildi.

TMK’nın (Terörle Mücadele Kanunu) 10. maddesiyle görevli savcılık ve mahkemelerin 6526 sayılı kanun ile kaldırılmasının ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Fethi Şimşek, Ankara Adliyesi’nde yeni görevlendirme yaptı. Özel yetkileri alınan savcılar farklı bürolarda görevlendirilirken, Başsavcıvekili Murat Esen’e “Ayrımcılık ve Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlar Bürosu” ve “Aile İçi Şiddet Suçları Soruşturma Bürosu”nun sorumluluğu verildi.

TMK yerine kurulan ve terör, devletin güvenliği, anayasal düzen, milli savunma ve casusluk suçlarına bakmak üzere oluşturulan “Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu”na savcılar Sadık Bayındır, Durak Çetin, Halan Yüksel, Tekin Küçük ve Serdar Coşkun atandı. Büronun sorumluluğu Başsavcıvekili Veli Dalgalı’ya verildi. Dalgalı Deniz Feneri soruşturmasını “örgüt ve dolandırılıcılık” suçlarından “takipsizlik” vererek kapatmış, Gezi eylemlerinde Ethem Sarısülük’ü vuran polis Ahmet Şahbaz hakkında ise “meşru müdafaadan” dava açmıştı.

Böceği soruşturan savcı da gitti

Daha önce TMK ile görevli olan Bayındır ve Çetin, Başbakan Erdoğan’ın ofisinde bulunan böceklerle ilgili soruşturmayı yürütüyordu. Faili meçhul lerlee ilgili soruşturmanın ilk savcısı olan Hopa davasının iddianamesini de hazırlayan Yüksel’in ise 2012’de çıkartılan 3. yargı paketi kapsamında özel yetkileri elinden alınmıştı.

Kozmik oda ve 28 Şubat savcısı sahtecilik bürosuna

“Sahtecilik ve Dolandırıcılık Bürosu”na ise Kozmik Oda, 28 Şubat, Faili Meçhul Cinayetler, Atabeyler çetesi gibi birçok önemli soruşturmayı yürüten savcı Mustafa Bilgili atandı. Bu büroya ayrıca “Avukatlar İçin Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Yarışma Sınavı’nda usulsüzlükler yapıldığı ve sorularının servis edildiği” iddiaları üzerine başlatılan soruşturmaya “takipsizlik” kararı veren savcı Ömer Faruk Tezel ile Kamu İhale Kurumunda ve Devlet Demiryolları’nın Yüksek Hızlı Tren ihalelerinde yolsuzluk yapıldığına ilişkin iddialarla ilgili soruşturmaları yürüten savcı Hakan Büyükabacı atandı.

Haberin Devamı