Gazete Vatan Logo

Deniz balığı mı, çiftlik balığı mı?

Birkaç yıldır yaz tatillerinde Bodrum'a da gitmekteyim. Gittikçe de güzel ve kötü restoranları size anlatıyorum. Bu yaz Bodrum'da en beğendiğim mekânlar, Yalıkavak'ta sevgili dostlar Güngör ve Nuran Uras'ın bize tanıttığı Çavuş'un Yeri ile Gündoğan'daki Muhtar'ın Yeri idi

Birkaç yıldır yaz tatillerinde Bodrum'a da gitmekteyim. Gittikçe de güzel ve kötü restoranları size anlatıyorum. Bu yaz Bodrum'da en beğendiğim mekânlar, Yalıkavak'ta sevgili dostlar Güngör ve Nuran Uras'ın bize tanıttığı Çavuş'un Yeri ile Gündoğan'daki Muhtar'ın Yeri idi.

Her ikisi de denizin üzerinde, olağanüstü güzellikteki manzaraları ve lezzetli yemekleriyle harika restoranlar.

Balığın en tazesi, en güzeli, kabak çiçeği dolmasından hardal otuna, deniz börülcesine kadar mezenin her çeşidi bunlarda... Mehtabın en güzeli iskelelerinde...

Ama gel gör ki her güzelliği yok etme ve çirkine dönüştürme çabamız burada da eksik değil.

Bodrum'u da en kısa sürede Kuşadası'nın dehşet verici görüntüsüne çevirmek için dağı, tepeyi, sahili, tek bir yeşil kalmayacak şekilde sitelerle, denizin hemen kenarında taş yığını biçimsiz otellerle, çarpık çurpuk evlerle dolduran, her yapıya izin veren belediyeler şimdi de "sahillerdeki balık lokantalarını yıkacak ve buradan yol geçireceğiz" diye tutturmuşlar.

En az 50-60 yıllık bu sevimli köy evlerini yıkma söylentileri etrafa yayılmış.

Oysa yerli ve yabancı turistin aradığı yol değil, bu salaş, doğal, sevimli balık lokantaları. Mevcut yolları onarıp güzelleştirseler yeter. Umarım aklı başında birileri onları durdurur. Yoksa çok yazık olacak.

Çavuş'un Yeri'nde bir balık çiftliği sahibiyle uzunca bir sohbet yaptık. Meğer bilmediğimiz ne çok şey varmış balıklar hakkında...

"Sorun bakalım" diyor balık uzmanı "Çarşıdan aldığınız veya restoranda size 'deniz levreği' diye verilen balıklar neden aynı boyda? Anneleri levrekleri vitaminle besleyip ölçerek mi yolluyor? Size çiftlik balığından daha pahalıya satılan 'deniz balıkları' da aslında çiftlik balığıdır. Tüketici aldatılıyor!"

Alışkın bu tüketici abicim, her yönden aldatılmaya alışkın... Bir de balık olmuş ne farkeder?

"Ama bu kadar değil, levrekler en fazla 10 milyona alınıp 25 milyona satılıyor. Üstelik artık 2 kiloya kadar olan kalkanlar bile çiftlikte yetişiyor. Ancak 4 kilo olanını bulursanız deniz kalkanı olduğuna inanabilirsiniz."

Et yeme 'deli dana' var, balık yiyorsan bil ki çiftlik balığıdır, geriye bir tavuk kalıyor ki onların da çoğu hormonlu diyorlar. Galiba bundan sonra en sağlamı peynir ekmek. O da peynirlere güvenebilirsek.

Bununla birlikte balık çiftliği sahibi dostumuz, çiftlik balıklarının da deniz balığı kadar lezzetli olduğunu, aynı zamanda Avrupa'ya ihraç edildiği için çok özenle yetiştirildiğini anlatıyor.

İyi bari, buna da şükür..

Suçluya ödül, kadına ceza!
TCK değişikliği sonucunda bazı mahkumlara af geleceği basında yer alıyor. Sebep: Ceza hukukunda bulunan "Yargılanmakta olan bir sanığın veya mahkûm olmuş bir hükümlünün, lehine olan yasadan yararlanması" ilkesi imiş...

Demek ki olumlu bir kanun çıktığında bu, cezaevinde hakkındaki hüküm kesinleşmiş suçlulara bile uygulanıyor.

Çelişkiye bakın şimdi: Suçlu, çıkan olumlu yasadan yararlanıyor ama (o dönemde MHP milletvekilleri istemediği için) Medeni Kanuridaki olumlu 'Mal Rejimi' değişikliğinden 17 milyon kadın (o kanundan önce evlendiği veya mallar önce alınmış olduğu için) yararlanamıyor.

Hem akıl almaz bir çelişki ve haksızlık, hem de benzeri hiçbir ülkede görülmemiş.

Adalet herkesin hakkıdır, Adalet Bakanı Cemil Çiçek'i ve Meclis'i adaleti sağlamaya, suçlulara bile verilen hakkı kadınlara da tanımaya davet ediyoruz.

Haberin Devamı